• Kevin van Baarlen was de gevaarlijkste aanvaller van Brederodes.
• Kevin van Baarlen was de gevaarlijkste aanvaller van Brederodes. Foto: Peter Verbeek

Brederodes heeft nog lange weg te gaan

vianen • Het zondagelftal van Brederodes is met niet al te veel illusies aan de competitie begonnen. In het duel tegen Schalkwijk was de thuisclub de onderliggende ploeg die geen moment in staat was de pijn te doen. Met een 0-1 nederlaag kwamen de groengelen eigenlijk nog heel goed weg in dit duel.

Vanaf het begin liet Brederodes het initiatief aan de bezoekers. Het elftal was niet in staat de bal in de ploeg te houden, zakte terug op de eigen helft en liep voortdurend achter de tegenstander aan. Schalkwijk kon ongestoord opbouwen, maakte de dienst uit op het middenveld en zocht zijn heil vooral over de rechterflank. Los van een afgekeurd doelpunt waren de gasten echter niet gevaarlijk. Brederodes moest het vooral hebben van de bevliegingen van aanvoerde Kevin van Baarlen.

Passje middendoor

Op het kwartier loste Petrou Nektarios een aardig schot uit de tweede lijn waar Schalkwijk-doelman Beau Sluyk enige moeite mee had. Pal daarna werd Jeffrey Kolfschoten met een passje middendoor bediend. Hij dolde keeper Dylan te Niet en schoof de bal daarna in het lege doel: 0-1. Het onrustig voetballende Brederodes was bar slordig in de passing en mede daardoor niet in staat de bakens te verzetten.

Schalkwijk, evenmin een wonderploeg, was beter ingespeeld en had in onder andere Pieter Verweij, Maarten Spruijt en Hessel Appelhof spelers die het verschil maakten. Vroeg in de tweede helft kreeg Koen van Bentum een vrije kans, maar zijn kopbal verdween royaal naast het Vianense doel. Brederodes voetbalde nu wat verder van het eigen doel af. Het publiek was al jaren niet meer gewend aan het spel van de vierde klasse, en het houthakkersvoetbal deed af en toe zeer aan de ogen.

Nadat Kolfschoten een dot van een kans om zeep had geholpen kreeg Brederodes zijn eerste en enige serieuze kans. De voorzet van Tasos Iltsidis werd door Charley van der Stok ver naast gekopt. Op zijn beurt hield Kolfschoten de Vianense hoop levend door opnieuw een gigantische kans te missen. In de slotfase toonde Brederodes wat meer lef. Ondanks een mooi schot van Nektarios was het te laat om het tij nog te keren.

Verdiend verloren

"We hebben verdiend verloren', draaide trainer Michel Blokker er niet omheen. "We waren niet compleet, nog lang niet fit, en hebben nog wel even nodig voor we er staan. Brederodes hing als los zand aan elkaar en heeft zegge en schrijven één kans gecreëerd. Als Schalkwijk zijn kansen had benut was de nederlaag veel groter uitgevallen."


Peter Verbeek