• Afgelopen weekend werd er geoefend.
• Afgelopen weekend werd er geoefend. Foto: aangeleverd

Toneelroute in teken Brederodes

vianen • Geen verrassing: Toneelroute Vianen staat dit jaar in het teken van Brederodes. Acteurs kruipen zondag 11 september op ruim twintig locaties in Vianen in de huid van voormalige bewoners.

Na twee zeer succesvolle edities belooft de derde Toneelroute van Vianen een nog groter succes te worden. Het huidige Brederodejaar was een aanleiding om dit jaar voor het eerst met een thema te werken: 'Het leven onder de Brederodes'. De acteurs zijn deze zondag te vinden in monumenten en op straat, zij trakteren bezoekers op korte scènes uit het leven van weleer. De voorstellingen gaan vanaf 13:30 uur van start en duren tot uiterlijk 17.30 uur. Landlopers, weeskinderen, kijvende wijven, kwakzalvers en natuurlijk Reinout en Hendrik van Brederode: zij en nog vele andere historische figuren komen tot leven tijdens de toneelscènes. Er is muziek van een theaterkoor, zeemanskoor en van verschillende troubadours. Bij openluchtherbergen zijn varkens aan het spit en vers gerookte zalm verkrijgbaar, evenals Brederodebier.

De Toneelroute wordt geopend met een historische uitvaartstoet door Vianen, de begrafenis van Walraven III van Brederode. Het honderd meter lange schouwspel gaat om 12:45 uur van start vanaf De Ponthoeve. Net zoals vier eeuwen geleden loopt de stoet naar de Grote Kerk, waar de overledene is bijgezet in het familiegraf.

Toneelroute Vianen is sinds de start in 2014 een groot succes en wordt weliswaar financieel gesteund door bedrijven en particulieren, maar bestaat vooral dankzij de belangeloze inzet van meer dan vierhonderd vrijwilligers.


q www.toneelroutevianen.nl