• DVS vormt de topattractie tijdens de Taptoe in Vianen.
• DVS vormt de topattractie tijdens de Taptoe in Vianen. Foto: Aangeleverd

Taptoe in Vianen: een lang gekoesterde wens van Inge Ligthart Schenk

'Het wordt een grandioos evenement'

vianen • Het grote muziekspektakel vindt plaats op het hoofdveld van voetbalvereniging Brederodes. "Het wordt echt fantastisch. De mensen zullen hun ogen uitkijken", zegt Inge, die voorzitter is van het organiserende comité Taptoe Vrijstad Vianen.

Er zullen in Nederland weinig mensen rondlopen die zoveel passie hebben voor taptoes als Inge Ligthart Schenk. Al vanaf 1963 is hij een kritische en deskundig volger van de tientallen buitenlucht-evenementen. Hij kent zo'n beetje alle showkorpsen in Nederland en was jarenlang nauw betrokken bij show- en fanfarekorps Door Vriendschap Sterk (DVS) in Katwijk.

Enthousiast

Jarenlang was het Inge's vurige wens om ook in Vianen een taptoe te organiseren. "Mijn vader zeurt al jarenlang aan m'n kop", zegt dochter Ingeborg Al, die de liefde voor de marsmuziek met de paplepel kreeg ingegoten. "Toen 'ie er twee jaar geleden weer over begon, heb ik gezegd: 'nu ben ik het zat en nu gaan actie ondernemen.' Binnen een week was een ontmoeting geregeld met burgemeester Groeneweg, die gelijk laaiend enthousiast reageerde. De organisatie kwam in stroomversnelling, toen Ligthart Schenk tijdens de uitreiking van zijn koninklijke onderscheiding in 2015 er opnieuw over begon. Na afloop werd hij al direct aangeklampt door enkele vrienden, die bereid waren om het grote muziekevenement samen met Inge wilden tillen. Waaronder de voorzitter van Door Vriendschap Sterk. De vereniging leverde een draaiboek en wist enkele gerenommeerde bands te strikken. Eind vorig jaar werd een stichting in het leven geroepen, met zeven ervaren en doorgewinterde bestuurders.

Absolute top

De Katwijkse marchingband vormt op de 24e de hoofdattractie van de Viaanse Taptoe. "Al jarenlang behoren zij tot de absolute top in de amateur muziekwereld. Eigenlijk zijn het gewoon professionals", zegt Inge, die alle grote successen van de band meemaakte, ook tijdens grote parades in het buitenland (Zwitserland, Canada).

Inge en dochter Ingeborg zijn in hun nopjes over de voorbereiding. Inge: "Alles moet tot in de puntjes geregeld: vergunningen, sponsoring en geldwerving, beveiliging, EHBO, de tribunes, de VIP's. En niet te vergeten het geluid, dat moet gewoon perfect zijn. Er mag helemaal niks mis gaan op zo'n avond. Er komen 250 leden van showkorpsen in actie. Er zijn bijna zestig vrijwilligers, waaronder een aantal leerlingen van het Oosterlicht College."

Inge: "De voorbereiding was perfect. Ik weet zeker dat het een grandioze taptoe wordt. Alleen het weer hebben we natuurlijk niet in de hand. Maar we zijn zelfs voorbereid op een regenbui. Voor iedereen is er een regencap. Alleen bij onweer wordt de Taptoe afgelast."

Ingeborg is tijdens de Taptoe in Vianen ladyspeaker "Ik heb het nog nooit gedaan en vindt het best wel spannend. Maar met een goed draaiboek en spreekteksten moet dat helemaal goed komen."

Er zijn inmiddels 500 kaarten verkocht. "Ik ben pas echt tevreden bij een aantal van 750. Dan is het evenement voor mij geslaagd."