• Een gedeelte van de prent van Simon Frisius.
• Een gedeelte van de prent van Simon Frisius. Foto: aangeleverd

Uitvaartstoet vormt theatrale opening van Toneelroute Vianen

Opnieuw rouwen om Walraven III

vianen • De veelbesproken historische uitvaartstoet vormt de opening van de derde editie van Toneelroute Vianen, dit jaar met het thema 'Het leven onder de Brederodes'.

De stoet bestaat uit ruim honderd mannen in rouwcapes en hoge zwarte hoeden, paarden, banieren met familiewapens en zestien jonge edellieden die de baar dragen. Walraven III was als lid van de Raad van State betrokken bij het bereiken van het Twaalfjarig Bestand tijdens de Tachtigjarige oorlog. Tijdens zijn begrafenis waren belangrijke figuren aanwezig, zoals Johan van Oldenbarnevelt en de gedeputeerde van prins Hendrik. De uitvaartstoet kan tot in details worden nagespeeld dankzij de gravures die Simon Frisius maakte in 1615. Hij maakte een prent van de uitvaartstoet van drie meter breed en dertig centimenter hoog. In twaalf gravures afgedrukt op een langgerekte strook papier zijn ruim honderd mannen te zien in rouwkleding met bijzondere hoge zwarte hoeden. Een aantal bezittingen van de overledene wordt apart meegedragen, zoals zijn kroon, wapenrok, helm, handschoenen en paardensporen. Zestien jonge edellieden dragen de baar. Achter de baar loopt de erfgenaam, Walraven IV, vijftiende heer van Brederode. Stadsomroepers stellen op zondag 11 september de meest voorname heren voor aan het publiek. Net zoals vier eeuwen geleden loopt de stoet naar de Grote Kerk, waar de overledene destijds is bijgezet in het familiegraf van de Brederodes. De prent van de uitvaartstoet van Simon Frisius is overigens nog tot eind oktober oktober te zien in het Stedelijk Museum van Vianen.

Voorstellingen

Zodra de rouwstoet uit het straatbeeld is verdwenen beginnen om 13:30 uur de voorstellingen van Toneelroute Vianen. In monumenten en op straat kruipen tachtig acteurs in de huid van voormalige bewoners en op ruim twintig locaties trakteren zij bezoekers op korte scènes uit het leven van weleer.

De voorstellingen gaan onder meer over landlopers, weeskinderen, de dansmeester van het kasteel van de Brederodes, over de verkoop van Vianen, het hoogverraad van Christoffel Plantijn en over Reinout en Hendrik van Brederode, over de kwakzalver Peerken, kijvende wijven, het Galgenveld en meer. In de Grote Kerk spreekt predikant Ludgerus Vogelsang de lijkrede uit over Walraven III temidden van stemmige muziek van een koperkwintet en een strijkorkest.

Er is veel muziek, van een theaterkoor, zeemanskoor en van verschillende troubadours. Binnen het speelgebied presenteren ondernemers drie openluchtherbergen met varken aan het spit, vers gerookte zalm en het enige echte Brederodebier.

De voorstellingen worden herhaald naargelang er belangstelling voor is tot 17:30 uur. Daarna volgt aan de noordkant van de Voorstraat een grote finale door fanfareorkest Nieuw Leven en harmonieorkest Excelsior in combinatie met bagpiper Arie Koppelaar.

Belangeloze inzet

Toneelroute Vianen komt tot stand dankzij de belangeloze inzet van inmiddels meer dan vierhonderd inwoners van Vianen en omgeving, onder wie natuurlijk acteurs, figuranten, script schrijvers, muzikanten, meer dan dertig naaisters, timmerlieden, een smid, boekbinder en beeldende kunstenaars.

De jongste acteur die meedoet aan het evenement is zeven jaar oud, de oudste is 83 jaar. Voor het derde jaar op rij speelt ook burgemeester Wim Groeneweg in een van de scènes.

De Toneelroute Vianen is een gratis evenement en gelieerd aan Open Monumentendag. Op de website is het volledige programma van Toneelroute Vianen te vinden.


q www.toneelroutevianen.nl