Hulp voor kinderen van scheidende ouders

vianen • Gemeente Vianen wil kinderen wiens ouders verwikkeld zijn in een scheiding of die al gescheiden zijn, ondersteuning bieden. Daarom start er in het najaar een zogenaamd KIES-traject.

KIES staat voor: 'Kinderen in echtscheidingsituatie'. De bijeenkomsten moeten de kinderen helpen bij het herkennen en erkennen van hun eigen gevoelens over de scheiding van hun ouders. Het moet ze ook het gevoel geven dat ze grip krijgen op de situatie en leren met de nieuwe omstandigheden om te gaan. Uiteindelijk doel: het goed verwerken van de scheiding.

Traject

Het traject omvat acht bijeenkomsten van een uur en is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. Er zijn aparte groepen – maximaal vijf kinderen per groep – voor de jongeren kinderen en voor de oudere kinderen. De bijeenkomsten vinden plaats op maandag- of woensdagmiddag.

Voor de ouders zijn er vier bijeenkomsten, deze vinden 's avonds plaats. Op maandag- of dinsdagavond. Zij krijgen dan informatie over de inhoud van het traject en advies over hoe zij hun kinderen kunnen helpen. Ouders moeten schriftelijk toestemmen geven dat hun kinderen mogen deelnemen aan het KIES-traject, bovendien moeten ze allebei welwillend zijn om aan de ouderavonden deel te nemen. De eerste bijeenkomsten starten halverwege september. Eind november zijn de laatste sessies.

De training start met een intake gesprek met KIES-coach Ellen Roeland, waarna bepaald wordt of de KIES-groep passend is. Daarna starten de bijeenkomsten. Locatie van de bijeenkomsten is de Stuartweg 9e in Vianen.

KIES is een effectief bevonden jeugdinterventie en staat als zodanig vermeld bij de databank van het NJI en bij Loket Gezond Leven van het RIVM. Meer informatie over het KIES-traject is te verkrijgen bij Ellen Roeland via 06-10385531 of info@kiescoach-ellenroeland.nl. Op de website van KIES is ook meer achtergrondinformatie te vinden over de aanpak.


q www.kiesvoorhetkind.nl