• Twee medewerkers van De Wijkwinkel van Stichting Welzijn Vianen aan het werk.
• Twee medewerkers van De Wijkwinkel van Stichting Welzijn Vianen aan het werk. Foto: Nico van Ganzewinkel

Stichting Welzijn Vianen lanceert vacatures voor vrijwilligers

Zie ons maar als talentbenutters

vianen • Vorig jaar werd het vrijwilligersbeleid van Stichting Welzijn Vianen (SWV) al geprofessionaliseerd. Er werden functieprofielen – pakweg vijftien – opgesteld, zodat voor iedereen helder is wat zijn of haar taak nu is. En er kwam een welkomstboekje, dat iedere vrijwilliger krijgt als deze aan de slag gaat bij SWV. Directeur van Stichting Welzijn Vianen (SWV), Nieske Blaauw realiseert zich: "Vrijwilligers hebben niet zoveel met beleid. Maar zo'n functieprofiel maakt hen én de organisatie wel duidelijk wat er van beide kanten verwacht wordt. De vrijwilligers krijgen daardoor betere begeleiding door de betaalde krachten, die immers altijd de eindverantwoordelijkheid hebben. Dat is voor iedereen prettig." SWV kon ook niet anders dan professionaliseren, de organisatie heeft zich ontpopt tot een sociaalwerkorganisatie met tal van diensten. En met pakweg honderdtwintig vrijwilligers onder de knop op zo'n vijf betaalde fte's is een beetje standardisering geen overbodige luxe.

Functieprofielen

De functieprofielen maken het bovendien makkelijker om te bepalen waar iemand geschikt voor is. Dus werken ze ook heel makkelijk als vacatures. De uitdijende organisatie zoekt nu bijvoorbeeld naar chauffeurs voor de Plusbus, naar een coördinator voor de computercursussen en ook De Wijkwinkel groeit dusdanig dat er medewerkers nodig zijn. Blaauw: "Iedereen wil aangesproken worden op zijn of haar talent. Sommige mensen willen graag spelletjes doen met senioren, anderen zijn beter geschikt in het organiseren van activiteiten of hebben juridische kennis in huis die in De Wijkwinkel van pas kan komen. We beginnen heel algemeen door nieuwe vrijwilligers te vragen wat ze kunnen en wat ze willen. Wat wij heel erg willen uitstralen is dat welk talent je ook hebt, je bij ons je ei kwijt kunt. Zie ons maar als talentbenutters." Een van de nieuwe diensten die de SWV dit jaar bijvoorbeeld wil gaan aanbieden, is buurtbemiddeling. "Wij, maar ook de politie en de gemeente, zagen hier behoefte voor in Vianen en al onze buurgemeenten hebben al een dergelijk initiatief. Houten doet het al en ook IJsselstein en Culemborg hebben buurtbemiddelaars." Dergelijke vrijwilligers gaan met buren om tafel die verstrikt zijn geraakt in een conflict. Dit kan gaan om geluidsoverlast of vervuiling. "Uiteindelijk doel is natuurlijk wel dat mensen zoveel mogelijk hun eigen problemen oplossen. De bemiddelaars zijn ervoor om gesprekken te begeleiden."


Verbreding

SWV zoekt op verschillende manieren naar nieuwe vrijwilligers. Zo is er een samenwerking gezocht met Lister, een organisatie die mensen met psychiatrische en/of verslavingsproblemen begeleidt. "Dat is natuurlijk een ander type vrijwilliger die je dan binnenhaalt. Mensen die een handleiding nodig hebben. Maar ik vind: ook daar zijn wij voor, om voor deze mensen een plekje te vinden." Het vrijwilligerswerk bij SWV verbreedt zich dus aan allerlei kanten, net als de organisatie. "Ja, het is zowel het ene spectrum als het andere. Aan de één kant 'werven' we als het ware kwetsbare mensen. Aan de andere kant melden zich hoogopgeleide mensen die gepensioneerd zijn of naast hun werk nog nuttig bezig willen zijn. En we hebben vanuit de organisatie behoefte aan beiden. De vrijwilligers zijn onze helden zonder wie we niets voor elkaar zouden krijgen." En volgens Blaauw is de loyaliteit onder de SWV-vrijwilligers van ongekend niveau. "Natuurlijk, ik weet het: dat zegt iedereen. Maar hier is het echt bijzonder. Ik zeg weleens: het lijkt wel alsof iedereen de sleutel tot mijn kantoor heeft. Hoe makkelijk het allemaal maar geregeld wordt met elkaar. De soepelheid waarmee alles gaat. Dat mag best genoemd worden."

Op de website Vianenvoorelkaar.nl staan alle vacatures voor vrijwilligers in Vianen op een rij. Ook de vacatures bij SWV.

Janneke Kok

q www.vianenvoorelkaar.nl