• De rolstoelactiviteit is één van de onderdelen die aan bod komt tijdens de Nationale Sportweek.
• De rolstoelactiviteit is één van de onderdelen die aan bod komt tijdens de Nationale Sportweek. Foto: Aangeleverd

Ruim vijftig bedrijven en organisaties werken mee aan de eerste Nationale Sportweek

Eerste Nationale Sportweek in Vianen

vianen • De doelstelling daarbij luidt: hoe meer mensen er aangezet kunnen worden tot sporten, hoe beter. Patrick Hilhorst, sportconsulent bij Sportservice Vianen, kijkt uit naar de aftrap van de Nationale Sportweek. "Mijn ervaring is dat het een leuk evenement is. Een mooie gelegenheid ook om sport in het daglicht te zetten."

Mooi instapmoment

In tegenstelling tot vorige landelijke jaargangen wordt de Sportweek nu in september gehouden. "Organisatorisch bracht dat wat moeilijkheden met zich mee, vooral ook omdat sportaanbieders te maken hadden met vakanties. Maar we zijn blij om te vermelden dat er een kleine vijftig bedrijven, organisaties en clubs bereid zijn om mee te werken. En bovendien: het sportseizoen staat in september op het punt van beginnen, dus het is een mooi instapmoment om kennis te maken met een nieuwe sport."

De focus zal dit jaar voornamelijk liggen op het kennismaken met clubs en sporten die in de gemeente nog relatief weinig beoefend worden. "Denk daarbij aan tafeltennis, zelfverdediging en turnen", geeft Hilhorst als voorbeelden. "De traditionele verenigingen worden over het algemeen al redelijk goed gevonden. Maar er is zoveel meer, dat we deze takken van sport ook willen aankaarten. De gemeente steunt dit initiatief ook. Maar omdat dit pas de eerste keer is, zijn van concrete doelstellingen nog geen sprake."

Voor ieder wat wils

Door de week heen zijn onder meer activiteiten te doen voor mensen met een lichte beperking, mensen met overgewicht, ouderen én peuters. De leeftijdscategorie van vier tot en met twaalf jaar blijft bewust wat meer op de achtergrond. "Een weloverwogen keuze, inderdaad. Zij staan het gehele jaar door centraal bij ons, maar nu willen we aandacht schenken aan de overige doelgroepen. En bovendien zal er meer aandacht zijn voor de mensen dié al sporten; dat is een kentering die is gemaakt door NOC*NSF. Ook met hen moeten we uiteraard blij zijn."

Met de opening van de Nationale Sportweek is Hilhorst nog volop bezig. "We zijn van plan om iets groots te organiseren, waarover we nu nog niet naar buiten kunnen treden. Spektakel belooft het in ieder geval wel te worden. Zo hebben we de paralympisch deelnemer Paul Toes weten te strikken. Hij geeft een clinic rolstoelbasketballen."

Sporten die het al goed doen in Vianen zijn voetbal, hockey en volleybal. "Daarentegen blijft handbal, net als de tennisclub, achterwege – alhoewel ze afgelopen jaar een boost hebben gehad. We denken dat de successen op de Olympische Spelen een rol kunnen spelen bij een mogelijke toename van het ledenaantal."

Hoewel het afwachten is hoe de eerste Nationale Sportweek in Vianen gaat uitpakken, kijkt Hilhorst er met vertrouwen naar uit. "Het fundament staat, we hebben er zin in en hopen op een hoge opkomst."

De aftrap vindt zaterdag 17 september plaats op sportpark Blankensteijn. Van 09:30 tot 11:30 uur. Een uitgebreid programma is te vinden op de website van Sportservice Vianen.

Leendert Kamsteeg

q www.sportservicevianen.nl