• Het cliëntportaal van het ziekenhuis is dik in orde.
• Het cliëntportaal van het ziekenhuis is dik in orde. Foto: aangeleverd

Beatrixziekenhuis in top vijf

gorinchem • Het Beatrixziekenhuis staat in de top vijf van meest toegankelijke portalen waar patiënten hun zorggegevens online kunnen bekijken. Dit blijkt uit onderzoek van Nictiz, expertisecentrum op het gebied van ehealth. Nictiz deed onderzoek naar de mogelijkheden en het gebruik van deze portalen.

Het cliëntportaal van het Beatrixziekenhuis voldoet aan alle vijf de toegankelijkheidseisen: een link naar het portaal op de hoofdpagina van de site, een introductie naar het portaal op de hoofdpagina van de site. een gebruiksaanwijzing voor het portaal, beantwoording van de meest gestelde vragen over het portaal en het portaal is toegankelijk via andere devices (zoals een mobiele telefoon)

Een goed begin

Een kwart van de in totaal 82 onderzochte ziekenhuizen biedt patiënten de optie online de eigen gegevens in te zien via een portaal. Het Beatrixziekenhuis is één van de 22 ziekenhuizen met die mogelijkheid. Via www.beatrixziekenhuis.nl kunnen patiënten van het Beatrixziekenhuis met hun DigiD toegang krijgen tot het cliëntportaal. "Toegang tot het cliëntportaal is een goed begin, maar er valt nog een flinke slag te slaan", aldus Frank van Oosterhout, beleidsadviseur informatiemanagement (CMIO) en oud-orthopeed bij Rivas Zorggroep. "Wat nu al kan is een deel van de medische gegevens inzien en afspraken maken. De ambitie is het cliëntportaal door te ontwikkelen. Ik denk dat het een goede zaak is om patiënten meer inzage te geven. Als je het goed gebruikt, is het een enorme steun voor zowel zorgverlener als patiënt."

Meer informatie

Nictiz is het landelijke expertisecentrum dat ontwikkeling van ict in de zorg faciliteert. Nictiz gelooft dat als zorgverleners sneller, veilig en makkelijk over de juiste informatie beschikken, de zorg beter wordt. Het centrum wordt vrijwel volledig gefinancierd door het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website van Nictiz, of via de Rivas Zorglijn (0900-8440).

q www.nictiz.nl