Tieneke van Putten en Michel Hoek:
Tieneke van Putten en Michel Hoek: "Dit toneel is dynamischer." Foto: André van der Vlerk

Tieneke van Putten en Michel Hoek spelen act in Korte Inloop

'Het publiek staat op je lippen'

vianen • Michel Hoek en Tieneke van Putten zijn zondag 11 september twee van de tachtig acteurs die kleur geven aan de derde editie van Toneelroute Vianen. Ter gelegenheid van dit evenement zijn in de middaguren 25 locaties in en rond de Voorstraat en Buitenstad geopend waar het publiek doorlopend kan genieten van tien minuten durende mini-acts met Het leven onder de Brederodes als thema.

In De Korte Inloop voeren Hoek en Van Putten samen met Annemien Schouten toeschouwers terug naar het 21-jarige verjaardagsfeest van Wolfert van Brederode, de achttiende heer van Vianen. Veel belangstellenden moeten zich destijds aan de poort van kasteel Batenstein hebben verzameld om een potje mee te zwieren, maar in die tijd – we praten over 1670 – dienden burgers over dansvaardigheid én etiquette te beschikken om tot het bal toegelaten te worden. Dat lot lag in handen van de dansmeester, de rol die wordt gespeeld door Hoek. Van Putten probeert binnen te komen door "bijna als een lellebel" haar verleidingskunsten te gebruiken. Haar rivale Annemien Schouten strijdt met haar om de gunsten van de dansmeester. Er is nog slechts één ticket te vergeven.

De act wordt muzikaal ondersteund door leden van het Nieuwegeins Amateur Symfonieorkest die werk spelen van Jean-Baptiste Lully, een Franse componist uit het tijdperk van Wolfert van Brederode. Hoek kwam afgelopen voorjaar, toen hij nog niets wist van de rolverdeling van de Toneelroute in september, stomtoevallig in aanraking met Lully's muziek tijdens een bezoek aan de tuinen van Versailles. De dansmeester zwicht voor de verleidingen van de vrouw en danst met haar op muziek van Lully. Toos Waldman uit Vianen verzorgt de choreografie.

Hoek speelde tot 2000 jarenlang bij Vianense toneelclubs en pakte zijn hobby vorig jaar op tijdens de tweede editie van de Toneelroute. Bijzonder aan het concept is volgens hem het vierdimensionale karakter. "Je hebt tekst, de mise en scène, dans én het orkest. Dat maakt het een stuk levendiger."

Wat de Toneelroute helemaal speciaal maakt, is de interactie met het publiek. Hoek: "In een theater of zaal kijk je in een zwart gat, je ziet hooguit de eerste twee rijen. Hier staat het publiek op je lippen, mensen kunnen de acteurs bijna aanraken. Door bijvoorbeeld toeschouwers vragen te stellen moeten de acteurs anticiperen op wat er om ze heen gebeurt; dat maakt dit toneel veel dynamischer." Van Putten denkt dat deze toneelvorm meer te bieden heeft dan de reguliere voorstellingen van toneelclubs. "Als een uitvoering in een zaal niet bevalt, zit je er de hele avond aan vast. Hier kijk je een locatie verderop of er iets wordt gespeeld wat je wél interesseert." De medewerkster van Kringloop Zederik in Lexmond zat vroeger op de toneelvereniging in Hagestein. "Michel en Petra Spaninks (voorzitter Toneelroute, red.) kwamen in de kringloopwinkel flyeren. Waar moet ik me aanmelden, vroeg ik meteen. Bij ons, zeiden ze. Dat was snel geregeld."

De tachtig acteurs beschikken lang niet allemaal over een toneelachtergrond en variëren qua leeftijd tussen de zeven en ruim tachtig jaar. De hele middag lopen middeleeuws geklede troubadours in het centrum.

De eerste Toneelroute in 2013 trok 1.500 bezoekers, vorig jaar waren dat er al zo'n 3.000. Dit jaar wordt rekening gehouden met aantallen die boven de 5.000 bezoekers pieken.

De Toneelroute wordt spectaculair geopend met de rouwstoet voor de begrafenis van de illustere Walraven III van Brederode. Deze gaat om 12.45 uur van start bij De Ponthoeve en trekt via de Voorstraat naar de Grote Kerk. Ter gelegenheid van de rouwstoet zijn honderden middeleeuwse kledingstukken waaronder 110 rouwmantels vervaardigd. De organisatie is nog op zoek naar jonge edellieden en enkele volwassen rouwstoetdeelnemers. Meer info: www.toneelroutevianen.nl.