• Hugo Haak in betere tijden.
• Hugo Haak in betere tijden. Foto: Peter Verbeek

Bos steekt spaak in wiel Hugo Haak

roubaix/vianen • De 24-jarige Vianense baanwielrenner Hugo Haak had zo goed als zeker een ticket voor Rio op zak. Vorige week moest hij dat inleveren ten faveure van Theo Bos.

Het Nederlandse baanwielrennen zit flink in de lift en Hugo Haak heeft daar nadrukkelijk aan mee gewerkt. Vier jaar geleden begon hij, met onder andere Nils van 't Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli, aan het Olympische traject.

Hij behaalde Nederlandse titels op de onderdelen keirin, tijdrit en sprint, werd met zijn maten Europees kampioen op de teamsprint, en tweede bij het WK.

Watertanden

Rond de laatste jaarwisseling gaf Theo Bos, die als baansprinter een erelijst heeft om van te watertanden, te kennen nog een keer deel te willen nemen aan de Olympische Spelen. Hij zag kansen voor de teamsprint en kreeg van de bondscoach de kans zich voor de positie van de derde man te meten met Haak en Büchli. Vorige week is op de wielerbaan van Roubaix een bike-off gehouden. Die viel uit in het voordeel van Bos, waardoor Haak buiten de boot valt.

"Ik heb enkele beroerde dagen achter de rug", vertelde Haak. "Vier jaar hebben het team en ik er hun ziel en zaligheid in gelegd om in Rio een medaille te halen. En nu word ik afgerekend op twee mindere dagen. Doodzonde. Ook voor mijn teamgenoten is dit een klap. Of ik het zie zitten nóg vier jaar te focussen op de volgende Olympische Spelen? Daar ga ik de komende maanden eens heel goed over nadenken."

Peter Verbeek