Rijkswaterstaat: niet zwemmen in Lek

regio • Om te waarschuwen voor de gevaren van zwemmen in rivieren en het springen van bruggen heeft Rijkswaterstaat twee veiligheidsfilmpjes gelanceerd.

In één van de filmpjes is te zien hoe jongeren een duik nemen in de Lek en één van hen in de problemen komt. De boodschap van de video is om nooit de kracht van het water te onderschatten. Met name in de zomer zoeken veel mensen verkoeling en ontspanning in de grote rivieren en kanalen. Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens vallen er jaarlijks gewonden en doden. Zo bestaat het risico om meegetrokken te worden door de stroming of draaikolken. Ook kan bij de oever de bodem steil zijn. Het scheepvaartverkeer op de rivieren maakt het voor zwemmers extra gevaarlijk. De zuigende kracht van de schroef van een binnenvaartschip is enorm. Bovendien zijn zwemmers voor de opvarenden nauwelijks zichtbaar.


Springen

Rijkswaterstaat heeft ook een filmpje gemaakt over het gevaar van het springen van bruggen. Ook dit kan gevaarlijk zijn, omdat door het troebele water de diepte niet is in te schatten en voorwerpen op de bodem zijn vanaf een brug vaak niet te zien. In het filmpje neemt de Julianabrug in Vianen als voorbeeld. Beide korte filmpjes zijn te zien op de website van Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat adviseert om altijd te kiezen voor een officiële zwemlocatie. Deze plekken zijn te vinden op onderstaande website of te downloaden via de zwemwater-app. Wie wel gaat zwemmen in de rivier of van een brug afspringt, riskeert een boete van honderdveertig euro.

q www.zwemwater.nl