Gebreide borstprothese mogelijk

regio • Borstkankerpatiënten van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem kunnen sinds kort kiezen voor een gebreide borstprothese in plaats van de siliconen variant. "Veel vrouwen vinden de gebreide prothese prettiger en comfortabeler dan siliconen prothese."

Deze gebreide borstprothese van stichting BreiBoezem is comfortabel (lichtgewicht en ademend), wasbaar en voelen als 'echt' aan. Met de gebreide prothese wil het ziekenhuis patiënten, indien gewenst, een goed alternatief bieden voor de siliconen borstprothese. De gebreide borstprothese is gemaakt van honderd procent katoen om huidirritatie te voorkomen en hebben een lichtgewicht vulling. "Veel vrouwen vinden de gebreide prothese prettiger en comfortabeler dan siliconen prothese", zegt Mathilde van Zijtveld, mammacareverpleegkundige in het Beatrixziekenhuis. "Siliconen protheses zijn vaak zwaar en kunnen nekklachten met zich mee brengen. Toen onze chirurgen hoorden over de gebreide protheses, hebben we contact gezocht met stichting BreiBoezem."


Geen kosten

Aan de gebreide protheses zijn geen kosten verbonden. "Patiënten kunnen de gebreide protheses zelf gratis online bestellen en hier in het ziekenhuis ophalen. Wij geven hen dan nog de nodige uitleg."

Het initiatief van de gebreide borstprothese is vanuit Amerika naar Australië en naar Nederland overgewaaid. Via een oproep van Jacqueline de Jong (Nederlandse, woonachtig in Australië) bij de Borstkanker Vereniging Nederland is de stichting met dit initiatief in aanraking gekomen en hebben dit vervolgens opgezet in Nederland onder de naam BreiBoezem.

q www.rivas.nl/beatrixziekenhuis