Alblasserwaard en Vijfheerenlanden worden kanoparadijs

regio • Komende winter verschijnen er in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden tientallen kleine aanlegsteigers, informatiebordjes en opstapplaatsen voor kanoërs. Den Hâneker en de Toeristische Kano Bond Nederland (TKBN) werken hard aan de voorbereidingen.

Ria van Wijngaarden uit Giessenburg is via Den Hâneker betrokken bij de realisatie. Ze vertelt enthousiast: "Veel mensen beseffen niet hoeveel mogelijkheden er in onze regio zijn voor kanoërs. Je kunt dágen kanoën in de Alblasserwaard.

In totaal komen er in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden zestien routes. In de Alblasserwaard kunnen ze bijna allemaal aan elkaar geknoopt worden. In de Vijfheerenlanden komen twee aparte routes; daar is overstappen van de ene op de andere route niet mogelijk."

Digitaal

De verschillende kanoroutes zullen zoveel mogelijk digitaal beschikbaar zijn. "We willen zo min mogelijk grote borden neerzetten. Wel komen er kleine bordjes aan bestaande elementen in het landschap, zoals bruggen. We gaan de routekaarten op zoveel mogelijk sites zetten, zoals Easytravel.nl, zodat mensen die kunnen downloaden. En het is ook mogelijk om op GPS te gaan varen. Momenteel ben ik druk bezig om dat voor te bereiden. Ik krijg coördinatoren aangeleverd die ik inlees in Google Maps."

Geld voor de realisatie van het vaarroutenetwerk komt van de provincie, Rabobank Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en de ANWB. "Ook kregen we een gift van Habo in Noordeloos en toeristische ondernemers steken er arbeid in. Ook het waterschap in de regio verleent volop medewerking." Heel belangrijk is de expertise van de Toeristische Kano Bond Nederland (TKBN). De organisatie heeft als doel de recreatieve kanosport te bevorderen en te behartigen. "De bond heeft alle kennis en kunde en weet waar we op moeten letten."

Komend voorjaar zal ook het wandelroutenetwerk in de regio klaar zijn en ook het fietsroutenetwerk krijgt een update. "Als Den Hâneker zijn we eigenaar van het vaarroutenetwerk, samen met ondernemers gaan we zorgen voor het onderhoud van de steigers."

De Rabobank verstrekte subsidie voor een kano in Rabobankkleuren, met het logo van de bank erop. "Die gaat rouleren langs de verhuurders van kano's die lid zijn van Den Hâneker. Hij is nu bij de Ammerse Boezem, gaat daarna naar Noordeloos en dan naar de Notenhoeve in Ottoland."

Een klein deel van het netwerk zal geschikt zijn voor elektrische sloepen. Daarom spreekt Den Hâneker consequent over een vaarroutenetwerk. "Maar het gaat voor negentig procent over een kanoroutenetwerk."

Den Hâneker is een vereniging die zich inzet om de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden te beheren en te ontwikkelen. Meer informatie is te vinden op de website.


q www.denhaneker.nl