Geen goedkeurende verklaring van accountant

vianen • De gemeenteraad van Vianen heeft vorige week dinsdag de jaarrekening over 2015 vastgesteld. Wel met een voorbehoud, want het ontbreekt de gemeente nog wel aan een goedkeurende verklaring van de accountant.

Dit heeft te maken met de drie transities in het Sociaal Domein: de nieuwe Wmo, de Jeugdzorg en de Participatiewet. Niet alle zorgpartners zijn in staat gebleken om alle informatie tijdig aan te leveren voor de jaarstukken. "We zijn hierin niet uniek. Veel gemeenten hebben hiermee te maken", zegt wethouder Leendert Wijnmaalen in een verklaring. "Overigens is het absoluut onjuist –in tegenstelling tot wat we nu overal in de media lezen- dat gemeenten miljoenen overhouden in het Sociaal Domein. Overschotten op een bepaald budget betekenen niet dat er op andere budgetten geen grote tekorten zijn. Zo zien we bijvoorbeeld dat de kosten voor Jeugdzorg juist gestegen zijn en dat de kosten voor bijstandsgerechtigden zijn toegenomen. Hierdoor is er nog geen definitief beeld over 2015."

Het voorlopige resultaat geeft een plus te zien van 2,9 miljoen euro. Van dit bedrag wordt 336.587 gestort in de algemene bedrijfsreserve, 1.188.262 euro in de algemene bedrijfsreserve, 486.842 euro in de reserve open eind regelingen, 262.000 euro in de algemene reserve grondexploitatie en 633.032 euro in de reserve volkshuisvesting. Vianen heeft momenteel een totale reserve van 50 miljoen euro. Daar gaat nog zeven miljoen euro af door alle investeringen in de binnenstad.