De Ark gaat rekenen en spellen op de tablet

vianen • Na een testfase van twee jaar zullen vanaf volgend schooljaar alle leerlingen van groep 4 tot en met 8 van basisschool De Ark met tablets rekenen en spellen.

De Ark vindt de tablet een duidelijke meerwaarde voor het aanbieden van onderwijs op maat. De tablet is tijdens de testfase structureel gebruikt voor rekenen en spelling en incidenteel voor taaloefeningen, woordenschat of CITO-oefeningen.

Eén van de voordelen is het gegeven dat de tablet het niveau van de opgaven aanpast. Bij rekenoefeningen stelt het programma na twintig vragen een basisniveau vast. Na elk goed antwoord wordt de volgende som moeilijker en bij fouten schakelt het niveau iets naar beneden. De leerling ziet dit én ziet direct of de opdracht goed of fout is gemaakt.

De leerkracht kan tijdens de les exact zien wat een leerling maakt, hoeveel, hoe goed en hoe snel. Op basis van deze informatie kan de leerkracht direct hulp bieden: individueel of indien nodig aan de hele groep. De leerkracht kan bij de voorbereiding per lesdoel bekijken hoe de leerling de vorige keer scoorde en op basis daarvan bepalen welke instructie de leerling nodig heeft.

Uit onderzoek blijkt dat de tablets een positief effect hebben op de vaardigheidsgroei van de leerlingen. Het krijgen van directe feedback (krul of kruis) draagt eveneens bij aan de ontwikkeling van de leerlingen. Doordat leerkrachten niet meer hoeven na te kijken kunnen ze meer tijd besteden aan het op maat aanbieden van de lesstof. Het live kunnen volgen van de leerlingen maakt dat ze direct goede hulp krijgen.

Dit betekent niet dat de kinderen de hele dag achter de tablet zitten op school. Ze gebruiken de tablet enkel bij rekenen en spelling en schrijven ook nog gewoon. Zo hebben ze kladblaadjes om hun sommen op uit te rekenen en vooral in de onderbouw wordt er bewust meer tijd besteed aan de motorische ontwikkeling. Want dát kan een tablet natuurlijk niet. "Het is geenszins een vervanging van de leerkracht. Het is een middel om echt onderwijs op maat te bieden."