• Als echte filmsterren over de rode loper.
• Als echte filmsterren over de rode loper. Foto: Peter Verbeek

Filmpremière in plaats van musical

vianen • Groep 8 van jenaplanschool de Wiekslag in Vianen neemt afscheid met een zelf geschreven, geregisseerde én gespeelde film: Terug naar de Brederodes. Woensdagavond was de première.

Normaliter neemt groep 8 afscheid met een traditionele schoolmusical. De Wiekslag besloot het mede vanwege het Brederodejaar dit keer anders aan te pakken. Dit keer geen musical, maar een heuse film. Van a tot z gemaakt door de leerlingen van groep 8. De schoolverlaters zijn weken lang druk geweest met de voorbereidingen voor hun eindfilm. Ze schreven zelf het script, vervulden alle hoofdrollen en namen ook de regie in eigen hand.
In de film vinden de kinderen al spelend bij de Grote Kerk een kist met daarin perkament en de schedel van Wolfert van Brederode, uit 1417. Plots belanden ze in de geschiedenis, rond 1427. Ze ontmoeten Reinout II, Jolande en Gijsbrecht. Reinout II denkt dat de kinderen ridders zijn van de Gulden Vlies. De spanning stijgt als de kinderen gevangen geworden in opdracht van David van Bourgondie. Uiteindelijk lukt het de kinderen terug te keren naar 2016.
Tijdens de afscheidsavond van groep 8 ging de film in première. De kinderen verzamelden op de Voorstraat bij Zas&Fratsen. Daar kwamen tot grote verrassing twee limousines voorrijden die de kinderen als echte filmhelden een uur door Vianen rondreden. Aangekomen bij school stonden de ouders te wachten en mochten de 'acteurs en actrices' trots over de rode loper lopen. Alle groep 8'ers hebben samen met hun ouders en andere belangstellenden de film én hun bloopers bekeken.