PvdA-initiatiefvoorstel haalt meerderheid in gemeenteraad

Regenboogvlag in top op 11 oktober

vianen • Het voorstel werd niet alleen gesteund door D66 en VVD, maar ook door het CDA en Tirtsa Kamstra van de ChristenUnie (11 raadsleden). De fracties van Lokaal Alert, SGP en CU-raadslid Job de Jong stemden tegen (6 raadsleden).

Het college van Vianen had eerder nog een verzoek van COC Midden-Nederland om de vlag te hijsen afgewezen, met als argument dat het stadhuis niet gebruikt moet worden voor demonstratieve en promotionele doeleinden.

Het hijsen van de regenboogvlag is volgens de PvdA een steun in de rug van lesbo's, homo's, biseksuelen en transgenders. Volgens woordvoerster Inge Broekx is het ook een signaal dat je in Vianen mag zijn wie je bent en dat discriminatie niet wordt getolereerd. "Door een hetero-gedomineerde samenleving is het nog niet zo eenvoudig om voor je geaardheid uit te komen."

Volgens Christa Hendriksen (D66) staat de regenboogvlag voor tolerantie en vrijheid: "Dat past prima in de Vrijstad Vianen. Het hijsen van de regenboogvlag is niet het vlaggen voor minderheden, maar een symbool voor de dag waarop acceptatie en tolerantie centraal staat. Door het niet hijsen van de vlag zouden wij uitdragen daar niet aan mee te willen doen. Dat is een statement die wij niet willen afgeven." Ook Jan Scheringa van het CDA vond het belangrijk dat de gemeente een signaal afgeeft.

Protocol

De raad ging in meerderheid ook akkoord met een motie van VVD'er Siebolt Nieuwenhuis om het college een vlaggenprotocol op te laten stellen. Daarin moet worden geregeld hoe te handelen met aanvragen tot vlaggen op overheidsgebouwen in de gemeente Vianen buiten de reguliere vlaginstructie om van de Rijksoverheid. "Ik kan me voorstellen dat je aansluit bij wat de Verenigde Naties aan bepaalde dagen voorschrijft die een internationaal gedragen karakter hebben."

Ook in onderhandelingen met de fusiepartners Leerdam en Zederik is het volgens Nieuwenhuis goed om een protocol te hebben. Jan Scheringa van het CDA sloot zich aan bij de woorden van Nieuwenhuis. In een gemeente als Alkmaar wordt volgens hem al succes gewerkt met zo'n protocol.

Regenboog

De ChristenUnie stemde verdeeld. Volgens Tirtsa Kamstra is de regenboog niet alleen het symbool van de homobeweging. "Het is ook een teken van Gods trouw voor de mensheid." Kamstra vroeg zich overigens nog wel af of met het uitsteken van een vlag nou echt het juiste doel wordt bereikt. "Help je deze mensen daar nu echt mee? Is het niet beter om naar scholen, bedrijven, woningbouwverenigingen en politie te gaan om pesten en uitsluiting tegen te gaan?" Ondanks de kritische opmerkingen, stemde ze wel voor.

Lokaal Alert was pertinent tegen. Wim van Barneveld had zich geërgerd aan krantenberichten waarin werd gesuggereerd dat Vianen zo'n beetje de enige gemeente in de provincie Utrecht was die niet vlaggen. "Van de 26 gemeenten hebben nog er 15 aan gegeven te zullen vlaggen. Dus Vianen is geen uitzondering." Volgens Van Barneveld is het recente Vianense Facebook-initiatief, waarin mede-Vianezen wordt opgeroepen om op 11 oktober de vlag uit te steken, een betere en effectievere manier om blijk te geven van je solidariteit met de groep LHBT'ers. Fractievoorzitter Harry van Tilburg gaf aan dat hij zich geschoffeerd voelde door het gebruik van de regenboogvlag, bij uitstek een christelijk symbool.

Ook de SGP stemde tegen. "De medemens verdient ons aller aandacht", zei fractievoorzitter Dick den Hertog. "Soms wordt het groepen of individuele mensen heel moeilijk gemaakt." Zijn probleem met het initiatiefvoorstel was vooral dat er wordt gekozen voor een bepaalde datum, een bepaald groep medemensen en een bepaalde vlag. Hij diende daarom een motie in om de nationale driekleur of de gemeentelijke vlag op 11 oktober te laten wapperen voor alle groeperingen die steun nodig hebben. De motie werd verworpen.