A27 wederom hoog in filetop

vianen • De filezwaarte in Nederland is het afgelopen halfjaar met tien procent toegenomen vergeleken met de eerste zes maanden van 2015. De A27 bij Noordeloos staat op drie in de ranglijst met grootste filelocaties.

De groei van het aantal files op de snelwegen neemt in heel Nederland toe en is volgens de ANWB grotendeels te wijten aan de betere economische omstandigheden.

Uit de cijfers blijkt ook dat weggebruikers in de regio Amsterdam veel meer hinder ondervonden van de files terwijl rond Rotterdam de doorstroming sterk verbeterde. De langverwachte opening van de A4 tussen Delft en Schiedam in december 2015 en de verbreding van de A15 Europoort-Rotterdam leidde ertoe dat de filezwaarte met ruim 10% afnam. Dit nieuwe stuk snelweg zorgt ervoor dat het verkeer in de regio's Den Haag en Rotterdam zich beter spreidt. Zo is één van de grootste knelpunten, de A13 Den Haag-Rotterdam, helemaal uit de file-top verdwenen. Maar op de A4 Den Haag -Amsterdam nam de filezwaarte wel fors toe.

De verkeersdrukte tijdens de ochtendspits steeg het afgelopen half jaar met circa 5%. Overdag nam het aantal files in vergelijking met vorig jaar veel meer toe. Er is dan een toename van ruim 20% terwijl de avondspits het afgelopen jaar 12% meer files telde. De maand juni laat een groei zien van 2% vergeleken met 2015.

De file top-5 wordt aangevoerd door het traject A4 Den Haag-Amsterdam (Zoeterwoude), met op twee de A1 Amsterdam-Amersfoort (knooppunt Eemnes-Eembrugge) en op drie de A27 van Utrecht naar Breda (Noordeloos). Op vier staat knooppunt Terbregsteplein-Moordrecht op de A20 van Rotterdam naar Gouda. Hekkesluiter is de A58 Tilburg-Eindhoven, traject Moergestel-Oirschot.