• Jan Blanken.
• Jan Blanken. Foto: Rijksmuseum

Jan Blanken krijgt monument

vianen • De onlangs opgerichte Stichting Jan Blanken Vianen 2018 wil een monument voor Jan Blanken realiseren. Het wordt geplaatst op een locatie aan de Jan Blankenweg in Vianen.

Het monument zal vertellen over Blankens belangrijkste werken. In 2018 is het 180 jaar geleden dat hij in Vianen overleden is. "In Vianen zijn niet veel zaken die aan hem herinneren", zegt Henk Lammertink, samen Harry Hoving en Anné Middendorp initiatiefnemer van stichting Jan Blanken Vianen 2018. "Wij hebben de Jan Blankenbrug over de Lek, de Jan Blankenweg, het grafmonument en het kunstwerk op de rotonde in de Aimé Bonnastraat. Maar voor wie Jan Blanken nu eigenlijk was en wat hij voor Nederland heeft betekend dan moet je echt dieper de geschiedenis induiken."

Jan Blanken (1755-1838) bracht het tot de hoogste baas op Waterstaat, Inspecteur-Generaal. En dat in een roerige tijd waarin Nederland de ene na de andere machtswisseling beleefde, van Bataafse Republiek, Koninkrijk Holland, inlijving bij het Frankrijk van Napoleon tot het Koninkrijk der Nederlanden onder Willem I. De waterbouwkundig ingenieur ontwierp onder andere het dok van Hellevoetsluis, het Noord-Hollandskanaal, de waaiersluis, fortificaties van de Nieuwe Hollandse waterlinie, de Marinehaven in Den Helder en de sluis in Vreeswijk.

Het initiatief wordt gesteund door Rijkswaterstaat, de gemeente Vianen, de historische vereniging Het Land van Brederode, het Stedelijk Museum, de Museumwerf uit Vreeswijk, notaris Stein (herstel grafmonument Jan Blanken in 1988) en architect Verlaan (voormalig directeur BV Vrijstad Maatschappij tot Stadsherstel).