• De leden van Chadasha vierden vorige week hun zevende lustrum.
• De leden van Chadasha vierden vorige week hun zevende lustrum. Foto: Peter Verbeek

Van volksdansen naar werelddansen

vianen • Met een intiem en gezellig buffet, muzikaal omlijst door een troubadour, heeft Chadasha donderdag in besloten kring zowel haar zevende lustrum als de afsluiting van het seizoen gevierd.

Eind jaren zeventig is de Vereniging Volksuniversiteit Vianen opgericht. Die organiseerde betaalbare cursussen, bijeenkomsten en activiteiten op het gebied van taalonderwijs, culturele en algemene ontwikkeling alsmede creatieve en kunstzinnige vorming. Het aanbod bestond onder andere uit een cursus van tien lessen volksdansen. Na afloop daarvan vond een groep van omstreeks vijfentwintig vrouwen dat zó leuk dat ze zich aansloten bij ASV '68.


"We zijn begonnen in de Titus Brandsmaschool, en hebben altijd een professionele dansdocente gehad", vertelt Herma van Barneveld, één van de leden van bijna het eerste uur. "Op een gegeven moment hadden we ook een presentatiegroep van maximaal vijftien leden die in de regio optrad in verzorgingstehuizen, voor (vrouwen)verenigingen en op braderieën. ASV '68 was echter een sportvereniging. Rond 1990 gaf de toenmalige wethouder ons de tip dat we meer subsidie zouden krijgen als we onder de vlag van cultuur zouden vallen. Voor de presentatiegroep bedachten we de toepasselijke naam Chadasha: dat is niet alleen een Israëlische volksdans die we nét hadden ingestudeerd, maar in die taal betekent het ook nieuw."
Niet veel later is Petra van Koelen aangetrokken als dansdocente. Zij had meer oog voor detail dan haar voorgangers en dat kwam zowel de presentatie als de choreografie ten goede. De presentatiegroep ging met sprongen vooruit, maar de overige leden moesten eigenlijk te veel inspanningen leveren.


Geen klompendans

"Het volksdansen werd geleidelijk wat oubollig gevonden", vertelt Tonny Jansen, al dertig jaar secretaris van Chadasha. "Daar kwam bij dat de leden wat ouder werden. Door dat stoffige imago kregen we weinig aanwas en zéker niet van jongeren. Volksdansen ging in de ban en is vervangen door werelddans, en die vlag dekt de lading heel wat beter. Het repertoire van Chadasha omvat dansen uit alle werelddelen, maar daar is geen Nederlandse klompendans bij."

Na veel omzwervingen heeft Chadasha nog niet zo lang geleden onderdak gevonden in de gymzaal van De Prenter. De groep bestaat uit ruim veertig leden, waarvan er dertien vijfentwintig jaar of langer lid zijn. "We zijn een hechte vriendenclub die het nooit van de mannen heeft moeten hebben, maar ook nooit zonder heeft gezeten", lacht Herma van Barneveld. "We zijn wel eens bang geweest dat we té sterk zouden vergrijzen, maar gelukkig verjongt de club zich. Onze leden komen niet alleen uit Vianen, maar ook uit omliggende plaatsen, tot Hardinxveld-Giessendam toe."