Gevolg sluitingsbevel: half miljoen schade

den haag/hagestein • Het sluitingsbevel van de burgemeester van Vianen voor een terrein aan de Lekdijk na een drugsvondst heeft een half miljoen euro schade opgeleverd, vertelde eigenaar Herman den Hartog donderdag bij de Raad van State in Den Haag.

''Als we hier gelijk krijgen, gaan we beginnen tegen de gemeente'', zei de 72-jarige Hagesteiner na de rechtszitting.

In mei 2014 werd zijn terrein aan de Lekdijk overrompeld door een politiemacht die een container met heroïne in het vizier had. De zeecontainer gevuld met rozijnen was in Rotterdam gespot met 764 kilogram heroïne aan boord. De politie had enkele grammen laten zitten en was het transport gevolgd naar Hagestein.
De burgemeester reageerde met een sluitingsbevel voor hele terrein inclusief de loods en een paar woningen. Daardoor moesten Den Hartog, Van Dongen en een andere huurster voor zes maanden van het terrein af. Den Hartog en Van Dongen, die er 38 jaar hebben gewoond, vinden dat de burgemeester veel te ver is gegaan. Hooguit de loods had tijdelijk op slot gedraaid kunnen worden. Beiden zeggen met drugs niets te maken te hebben. Den Hartog heeft twee weken vastgezeten maar het openbaar ministerie heeft de zaak tegen hem geseponeerd.
Woordvoerders van de burgemeester zeiden dat de loop naar het terrein eruit gehaald moest worden omdat het een criminele vrijplaats was. Dat kon alleen door het hele perceel af te sluiten met hekken. Op het terrein werden twee stroomstootwapens gevonden, hennepafval en apparatuur voor een hennepkwekerij. In 2011 werd al een hennepkwekerij in de loods opgerold. Den Hartog zegt dat hij de loods destijds verhuurd had en niets wist van hennepteelt. Beide stroomstootwapens zouden van zijn vrouw zijn geweest.

De Raad van State moet uitzoeken of het nodig was het hele terrein inclusief de woningen af te sluiten. Volgens de gemeente waren alle gebouwen onderling met elkaar verbonden. Daar klopt volgens Van Dongen niets van. Hij woont niet meer aan de Lekdijk en ook zijn fietswerkplaats zit ergens anders. Den Hartog woont wel weer aan de Lekdijk. Uitspraak volgt.