Politiek bespreekt voortgang herindeling

regio • In het kader van het voorbereidingsproces voor de vorming van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden vinden er woensdag 29 juni 2016 twee bijeenkomsten plaats.

De eerste bijeenkomst is van 18:30 uur tot 20:30 uur. Deze bijeenkomst heeft een informeel en opiniërend karakter. In deze bijeenkomst krijgen de raadsleden van de gemeente Leerdam, Vianen en Zederik de gelegenheid om inzicht te krijgen in de belangrijkste kernthema's voor de herindeling. Deze thema's worden dan in september verder besproken in het zogenoemde Vijfheerenlanden-Beraad, in deze raad hebben alle fractievoorzitters van de drie gemeenten zitting.

Tweede bijeenkomst

Deze fractievoorzitters steken woensdagavond van 20:30 uur tot uiterlijk 22:00 uur de koppen bij elkaar. Op de agenda van staan onder andere het bespreken van informatie vanuit de 'stuurgroep herindeling', het bespreken van voortgang van het wetgevingstraject, vaststelling van een protocol voor de vergaderingen van het Vijfheerenlanden-Beraad en bespreking van de lijst met raadseigen producten.

De herindeling tussen Vianen, Leerdam en Zederik leidt tot een nieuwe gemeente genaamd Vijfheerenlanden. Een middelgrote gemeente van circa 55.000 inwoners. Met de fusie kan de nieuwe ambtelijke organisatie een betere kwaliteit van dienstverlening leveren aan haar inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. In welke provincie deze gemeente gaat vallen, is nog steeds een beetje onduidelijk. Om dit proces vanuit de provincies de begeleiden is er een interprovinciale commissie (ipc) samengesteld. Deze bestaat uit leden van gedeputeerde staten van beide provincies (twee uit Utrecht en twee uit Zuid-Holland).

Beide bijeenkomsten op woensdag 29 juni zijn openbaar en worden gehouden in Huis Het Bosch in Lexmond. Adres is Nieuwe Rijksweg 6 in Lexmond.


q www.vianen.nl/wel-of-niet-samen