• Veel gespetter bij een van de starts.
• Veel gespetter bij een van de starts. Foto: Peter Verbeek

Animo lange baanzwemmen groeit

vianen • Het Merwedekanaal was afgelopen zaterdag het strijdtoneel van het zevende Open Water Zwemevenement. De organisatie tekende voor een overladen programma met dertig onderdelen.

De voorgaande editie zijn allemaal op de eerste zaterdag van september gehouden. Deze keer was dat weekeind toegewezen aan twee Zeeuwse zwemverenigingen, die dan in Vlissingen het NK lange baan organiseren.

"Bij de bond hebben we de laatste zaterdag van juni geclaimd, en ondanks concurrentie van Zeewolde hebben we in maart groen licht gekregen", vertelde Paul Stravers. Dat zorgde meteen voor een aantrekkelijk deelnemersveld op de langste afstanden, van 5 en 3 kilometer. De bondscoach van het lange baanzwemmen zag deze wedstrijd als een prima voorbereiding op de Olympische Spelen, en was met alle selectieteams aanwezig. Om 10.30 uur werd het spits afgebeten met de 5 kilometer voor de mannen (senioren en jeugd), terwijl de vrouwen twee minuten later vertrokken. Bij de mannen verbeterde Lars Bottelier (VZV/IJmuiden) het bestaande baanrecord, en bracht het op 59.02 minuten.

"De langste afstanden zaten bewust in het ochtendprogramma", merkte Stravers op. "Om de veiligheid in het water te garanderen waren er zestien begeleidingsboten in de vaart, en dat is niet goedkoop. 's Middags konden we het met de helft minder doen. Een evenement van deze omvang, met een veertigtal juryleden en 25 vrijwilligers kost pakweg 15.000 euro. Via sponsoring hebben we dat allemaal bij elkaar gebracht."

Ooit begon het lange baanzwemmen in het Merwedekanaal met vijftig deelnemers van veertien verenigingen. Mede door de uitstekende organisatie is dat inmiddels gestegen tot 236 (bij voorinschrijving) van 63 zwemclubs. Die nemen hun eigen supporters mee. Om ook het Vianense publiek naar de waterkant te halen waren er veel nevenactiviteiten. Los van bier- en wijnproeverijen was er voor de jeugd een Open Vianense Stoepkrijtwedstrijd. De belangstelling van de lokale bevolking was echter gering, zeker toen het 's middags ging regenen.

fotobijschrift:

foto: Peter Verbeek