PvdA verzet zich tegen negatief besluit college

Wel of niet vlaggen op Coming Outdag

vianen • In totaal 29 andere gemeenten in de provincie Utrecht hebben inmiddels wel positief gereageerd op een verzoek van COC Midden-Nederland.

Coming-Out Dag op dinsdag 11 oktober is volgens het COC de perfecte gelegenheid om met het hijsen van een regenboogvlag bij het stadhuis of stadskantoor te tonen dat het binnen de gemeente geen probleem mag zijn om 'uit de kast' te komen. "De betrokkenheid van de gemeente hierbij kan veel verschil maken. Met name richting onderwijsinstellingen, sportverenigingen en zorgaanbieders. En zeg nou zelf: jezelf kunnen zijn, dat wilt u toch ook?"

Initiatiefvoorstel

De PvdA-fractie betreurt het besluit van het college, en wil bereiken dat de gemeenteraad zich alsnog positief uitspreekt over het uitsteken van de vlag. Raadsleden Joop van Montfoort en Inge Broekx hebben daarom een initiatiefvoorstel ingediend, dat wordt behandeld tijdens de komende raadsvergadering op dinsdag 28 juni.

"Wij zijn van mening dat overheid en maatschappelijke organisaties de verantwoordelijkheid dragen om ervoor te zorgen dat mensen veilig uit de kast kunnen komen als zij daarvoor kiezen en kunnen zijn wie zij willen zijn. Zeker in Vrijstad Vianen, waar iedereen ongeacht geaardheid of afkomst welkom en gelijk is."

Steun in de rug

Het hijsen van de regenboogvlag is volgens de PvdA een steun in de rug van lesbo's, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT) in Vrijstad Vianen. "De regenboogvlag uithangen op 11 oktober 2016 vergelijken wij met het wereldwijd in regenboog kleuren verlichten van de Eiffeltoren, paleis op de Dam etc."

Het college vindt echter dat vlaggen vanuit het stadhuis in principe niet gebruikt moet worden voor demonstratieve en promotionele doelen. "Het maakt in dit geval dan ook niet uit van wie het verzoek om een alternatieve vlag te hijsen komt. Vanuit de gedachte van gelijkwaardigheid maakt het college geen onderscheid. Een verzoek van (willekeurige voorbeelden) de Dierenbescherming, Amnesty International en Milieudefensie leggen wij langs dezelfde lat en beoordelen wij op dezelfde wijze."

Het is volgens het college niet van belang dat de gemeente Vianen binnen de provincie een minderheidsstandpunt inneemt. Ook is het standpunt niet in strijd met het idee van Vrijstad Vianen. "In onze stad is iedereen vrij en gelijk. Door te vlaggen zouden we een minderheidsgroepering uitlichten. Dit staat haaks op het standpunt dat iedereen gelijk is. Het hijsen van de vlag draagt niet bij aan dit gemeenschappelijke gevoel, omdat we als Vrijstad gelijkheid hoog in het vaandel hebben staan."

Geen precedentwerking

Volgens de PvdA-fractie is er geen risico op een precedentwerking. "Immers, het college kan als uitvoerende macht uitzonderingen toestaan zonder dat er precedent geschapen wordt voor andere maatschappelijke instellingen, zoals de Dierenbescherming, Amnesty International of Milieu Defensie. Het verschil zit hem in het feit dat de overheid deze dag officieel heeft uitgeroepen om de LHBT gemeenschap een steun in de rug te geven."

Het is moeilijk te voorspellen of het initiatiefvoorstel kans van slagen heeft.