• Het directieteam van het cluster Vianen/Zederik met Frank Balk en Liane Tillema rechts op de foto.
• Het directieteam van het cluster Vianen/Zederik met Frank Balk en Liane Tillema rechts op de foto. Foto: André Bijl

Na de zomervakantie gaan twee kleutergroepen van start

Jenaplanschool De Wiekslag in de lift

vianen • Frank Balk en Liane Tillema – die met Ben Kennedie en Wil Pierhagen de clusterdirectie Vianen/Zederik vormen binnen O2A5 – stellen vast dat de werkwijze op de Wiekslag aanslaat: "Het is een mooi concept, dat blijkt voor veel ouders een aantrekkelijke optie." De groei zorgt er voor dat na de zomervakantie twee nieuwe kleuterklassen op de school aan Het Slijk aan de slag gaan. En er zijn meer ontwikkelingen. "We geloven dat de talenten van onze leerlingen zichtbaar worden in het contact met anderen en ze door dat contact zichzelf en de wereld leren begrijpen." Concreet houdt dat in dat een logopedist, een speltherapeut en een fysiotherapeut in of direct bij de school aanwezig zijn. Nieuw is dat de school in september start met huiswerkbegeleiding voor de kinderen van de groepen 7 en 8.

Daarnaast wordt intensief met andere instellingen en scholen samengewerkt. Onder meer met de peuterspeelzalen SKV en Hummullus. "Zo willen we drie- en vierjarigen meer in contact met elkaar brengen. Dat is belangrijk voor de woordenschatuitbreiding van de kinderen. Ook de leerkrachten en peuterleidsters komen met elkaar in contact. Zo ontstaat een professionele leeromgeving." Bovendien worden de banden met Het Oosterlicht College aangehaald. De scholengemeenschap - die vlakbij De Wiekslag ligt - gaat gebruik maken van drie lokalen van de school. "Dat komt de doorgaande lijn van het onderwijs ten goede en zorgt ervoor dat leerlingen die van groep acht doorstromen naar het voortgezet onderwijs nog beter worden opgevangen. Bovendien kunnen we zo heel makkelijk leerkrachten uitwisselen. Een ander voordeel is dat leerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen helpen bij – bijvoorbeeld - het groepslezen in groep 3,4 of kunnen assisteren bij sportdagen. Zo ontstaat een leefgemeenschap waar zowel jonge als oudere kinderen baat bij hebben."

Onderwijs op maat – 'iedereen heeft het erover, wij doen het' – en adaptief onderwijs, waarbij het onderwijs wordt afgestemd op de behoefte van de leerlingen, staan bij De Wiekslag hoog in het vaandel. "We willen echt af van het leerstofjaarklassensysteem." De inzet van ict-middelen en een continurooster ondersteunen dit streven. Daarnaast gaat in september een Plusklas van start waar hoogbegaafde leerlingen een ochtend in de week een extra uitdaging krijgen en gaat de school vanaf groep één Engels geven. Volgens Frank Balk en Liane Tillema baseert De Wiekslag zich op de traditionele uitgangspunten van het Jenaplanonderwijs, maar geeft de school daar ook een eigen invulling aan. "Sommigen hebben een verkeerd beeld van dit onderwijs. Het is bij ons geen 'vrijheid blijheid'. Leerlingen krijgen een weektaak. 's Morgens is het rustig in school en zijn de kinderen bezig met rekenen, taal en lezen. 's Middags komen andere vakken aan bod: gym, handvaardigheid of wereldoriëntatie. Daarbij wordt veel samen gewerkt: kinderen leren van elkaar, trekken zich aan elkaar op. Bij een vak als wereldoriëntatie kiezen we voor een andere aanpak. Als we les geven over vulkanen gaan de leerlingen daar mee aan de slag. Ze praten en vertellen erover, maken zelf zo'n vulkaan." Daarnaast biedt het Jenaplanonderwijs structuur en duidelijkheid. "Samenwerken is bij ons belangrijk, maar ook het leren leren en het leren plannen. We proberen leerlingen duidelijk te maken waarom ze iets doen. We leggen uit wat het doel is van een opdracht en wat ze leren tijdens de dag- en weektaken. Als ze daar het nut van inzien, heeft dat veel meer effect dan dat ze alleen opdracht krijgen dingen te doen. Dat bedenken wij niet, dat is wetenschappelijk bewezen."

Balk en Tillema zijn enthousiast over de sfeer op de Wiekslag. "De betrokkenheid van ouders is groot. Ze stappen heel gemakkelijk de school binnen. School en ouders vormen een eenheid. Zo hoort het, we doen het met elkaar. Ook de samenwerking met de vijf andere scholen van het cluster Vianen en Zederik is uitstekend. We wisselen expertise uit, dat maakt de basis van ons onderwijs krachtiger. Al met al gaan we op de Wiekslag vol elan de toekomst tegemoet."