• Personnages uit de tijd van de Brederodes.
• Personnages uit de tijd van de Brederodes. Foto: Dick Aanen

Het leven onder de Brederodes

vianen • De Toneelroute neemt de bezoekers op zondag 11 september tussen 12:30 en 17:30 uur mee naar Het leven onder de Brederodes. Zo'n 80 acteurs en muzikanten presenteren voorstellingen over de gang van zaken aan het Hof én over het leven van de gewone man.

Speelgebied dit jaar zijn de Buitenstad en de Voorstraat. Het publiek ziet de dansmeester van Kasteel Batestein en ook Amélie, het feestbeest van de Brederodes. Ook staan de toeschouwers oog in oog met onder meer de nachtwakers van Vianen, landlopers, ploeterende weeskinderen en de kwakzalver. En men is getuige van de verkoop van de Heerlijkheid Vianen in 1725.

In de Voorstraat zijn ook scènes bij het beeld van het paard en bij de waterpomp. Troubadours vermaken gasten in openlucht herbergen. Kinderen trekken spelend en zingend voorbij.

Uitvaartstoet

Grote opening van de Toneelroute dit jaar is de Uitvaartstoet van Walraven III van Brederode met ruim honderd mannen in rouwkleding, de draagbaar, paarden, banieren en vlaggen.
Het grootste deel van de kosten voor deze stoet is opgebracht door de bevolking en ondernemers. Inmiddels zijn naaisters de strijd aangegaan met 600 meter stof. Handige heren maken draagbaar, zwaard en borden. Een aantal kunstenaars schildert familiewapens en de wapens van Vianen. De paarden komen van Teun Reedijk uit Tienhoven. De stoet vertrekt om 13:00 uur van de Ponthoeve richting de Grote Kerk waar Ludgerus Vogelsang, predikant in 1615, de lijkrede uitspreekt. Het volledige programma staat op 1 augustus op de website


q www.toneelroutevianen.nl