• Boogschutters schieten brandpijlen af bij de stadsgracht.
• Boogschutters schieten brandpijlen af bij de stadsgracht. Foto: Nico van Ganzewinkel

Verleden herleeft bij Vianense stadsgracht

Compagnie levert feeëriek spektakel

vianen • Het historische decor kleurde feeëriek toen 's avonds de vuurspuwers en de boogschutters met brandende pijlen aan de gang gingen.

Het laten herbeleven van een kampement uit 1473 was een voltreffer: zonder twijfel één van de hoogtepunten van het Brederodejaar in Vianen tot nu toe.

Het kampement op de groenstrook bij de stadsgracht bood een mooi inkijkje van het leven in de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. Vanzelfsprekend waren daar de soldaten met hun vijftiende eeuwse wapens, maar ook de kokkin met haar potten en pannen en verder de tingieter en de troubadour. Het Viaanse publiek, veel vaders en moeders met hun kinderen, keken hun ogen uit bij het ambachtelijke vilten, spinnen, leerbewerken en het tingieten.

Wapengekletter

Ook het wapengekletter van La Bombarde trok veel bekijks. De leden van deze groep lieten het publiek zien hoe het destijds toeging op het slagveld: tijdens de Middeleeuwen en daarna. In de middeleeuwen waren de zwaar geharnaste ridders nog de helden van het slagveld. Hand- en kruisbogen waren na hun glorietijd de precisiebommen van de nieuwe eeuw. Het was een mooi gezicht: op een veilig afgebakend terrein werden zaterdag en zondag met gerichte pijlen een in elkaar gefabriceerd zwijn aan flarden geschoten. Jonge kinderen keken vol verbazing toe naar het precisiegeschut. Het nog niet zo lang in omloop zijnde buskruit zorgde voor herrie en veel vuurkracht: het was perfect geschikt om projectielen in speciale kanonnen mee weg te schieten.

De microfonist had bij de demonstratie nog wel een wijze les voor het toegestroomde publiek. "Maak een kommetje om je oren en houd je mond een klein beetje open."

Kindervertelster

De bevlogen kindervertelster Angelique Schipper, verkleed als 'nieuwsgierig Aagje', vertelde tussen het wapengekletter door over de geschiedenis van de Van Brederodes: over Willem van Brederode en zijn vrouw Hillegonde, over de Hoekse en Kabeljauwse Twisten, over Reinoud III van Brederode, zijn neef Hendrik van Brederode (De Grote Geus) en over de rijke stinkerd Johan Wolfert van Brederode. "Hij had 21 kinderen, maar ze gingen allemaal dood. De ene viel zomaar pardoes van zijn paard."

Al die beroemde Brederodes, vertelde Aagje, hadden bastaardkinderen, verwekt door de Brederodemannen bij hun minnaressen. "Maar dat is toch overspel", vroeg een meisje uit het publiek. "Ach ja", zei Aagje. "Als je getrouwd bent met iemand van wie je houdt, misschien wel. Maar als je getrouwd bent met iemand waar je niet van houdt, dan vind ik het al een stuk minder erg."

Als toegift vertelde Aagje nog het verhaal van Joris en de Draak. Een keurige meneer werd nog actief in het verhaal betrokken, maar kleindochter Isa was niet helemaal tevreden met zijn antwoorden. "Opa, u kent toch wel het verhaal van Joris en de Draak?"


Dick Aanen