Over de bastaardkinderen van Reinoud

lexmond • De Lexmondse schrijver Walter van Zijderveld schreef een boek over een bastaardtak van huis Brederode: het geslacht Van Brederode van Bolswaert'. Het boek verschijnt begin juli en heet 'Opgaan, blinken en verzinken'.

Reinoud van Brederode was naast een belangrijk edelman, ook verwekker van een serie buitenechtelijke kinderen. Eén van zijn maîtresses was Catharina van Holten. Uit deze relatie ontstond de bastaardtak Van Brederode van Bolswaert. Deze familienaam was ontleend aan de Bolswaard, een eiland in de Lek tegenover het dorp Lexmond, dat de familie in eigendom had. Catharina woonde geruime tijd op Batestein, maar ze bezat ook een huis aan de Voorstraat, waar ze na het overlijden van Reinoud III heeft gewoond.

Als erkende bastaarden van Reinoud III van Brederode hadden de leden van het geslacht Van Brederode van Bolswaert een prima uitgangspositie om een goede plaats op de maatschappelijke ladder te bereiken. Zo werden Hendrik van Brederode van Bolswaert en later zijn zoon Frederik Lodewijk drossaard van het Land van Ameide en Tienhoven. Deze Frederik Lodewijk kreeg financiële problemen, die bij zijn zoon Hendrik Maximiliaan nog groter werden. Een positieve uitzondering was diens zoon Louis Pieter. Deze werd zeeman en klom daar op tot bevelhebber. Zijn zoon Hendrik Lodewijk Pieter zorgde ervoor dat het geslacht in 1780 in de adelstand werd verheven. Zo werd hij graaf van Brederode. De toevoeging Van Bolswaert verviel. Zo bleef alleen de naam Van Brederode over. Van de verheffing in de adelstand heeft het geslacht niet veel profijt gehad, want de kinderen van de nieuwbakken graaf kregen geen wettige nakomelingen en zo stierf het geslacht in 1832 uit.

Over deze familie verschijnt begin juli een door Walter van Zijderveld geschreven boek. De titel is 'Opgaan, blinken en verzinken. De geschiedenis van het geslacht Van Brederode van Bolswaert'. Het boek verschijnt begin juli en is dan in Lexmond verkrijgbaar bij De Spar Lexmond en de auteur (Berkenlaan 7) en in Vianen bij boekhandel Bruna en het Stedelijk Museum Vianen, voor de prijs van 22,90 euro.