• MVU-mensen op de Lekpoort.
• MVU-mensen op de Lekpoort. Foto: aangeleverd

MWU op de Lekpoort

vianen • Monumentenwacht Utrecht (MWU) bezocht donderdag de Lekpoort in Vianen die in de steigers staat. Het was voor de stichting een uitgelezen moment om het leidekkerswerk te bestuderen.

Het bezoek maakte deel uit van de studiedag van MWU. Tijdens het bezoek werden enkele dakvlakreparaties op de Lekpoort uitgevoerd en geïnspecteerd. Ook werd de uitvoering van de details van de aansluitingen van het dak bekeken. MWU is een stichting die zich inzet om verval van cultuurhistorisch waardevolle bouwwerken in de provincie Utrecht te voorkomen. Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' worden preventieve maatregelen genomen om het culturele erfgoed in goede bouwtechnische staat te houden.

20.000 objecten

In Nederland zijn in totaal elf Monumenten-wachten al ruim veertig jaar actief. Zij inspecteren jaarlijks meer dan 20.000 objecten, waaronder ook archeologische en groene monumenten. De wachten werken samen in de Vereniging Provinciale Monumentenwachten Nederland. Kennisuitwisseling en het handhaven en ontwikkelen van kwaliteit staan hierbij voorop.