Gemeente krijgt beeldje uit zestiende eeuw

vianen • In 1992 werd in de woning genaamd 'Het Oude Mannenhuis', aan de Brederodestraat in Vianen, tijdens de werkzaamheden een bijzondere vondst gedaan. Achterin een dichtgepleisterde haardnis achterin de schouw van het bovenhuis werd een beeldje gevonden. Dit beeldje wordt nu geschonken aan de gemeente Vianen.

De woning genaamd Het Oude Mannenhuis heeft een oorsprong in de zestiende eeuw. In 1683 werd het samengevoegd met het Vrouwenhuis. Tot in het begin van de jaren negentig van de twintigste eeuw fungeerde het als opslag voor groenten en fruit totdat in 1992 het op de kelder na werd gesloopt en als woonhuis is herbouwd.

Het beeldje is gegoten met behulp van een zestiende-eeuwse mal en stelt Sint Nicolaas van Tolentijn voor, een kloosterling, priester en volkspredikant die leefde in de zestiende eeuw. Hij zou met zijn charismatische uitstraling veel zondaars tot het katholieke geloof hebben bekeerd. Tijdens zijn leven werd hij al beschouwd als een groot heilige.

Het beeldje van hem dat is gevonden in Vianen, is getaxeerd en vertegenwoordigt geen grote waarde. Het beeldje wordt geschonken aan de gemeente door Chris Baars.

Het beeldje wordt op verzoek van Chris Baars en met medewerking van de huidige eigenaren familie Boersma tentoongesteld in een afgesloten nis in de gevel aan de voorkant van de woning Brederodestraat 21. Na aanvaarding schenking is de onthulling van het beeldje in de nis bij de woning Brederodestraat 21, op een korte wandeling van het Stadhuis.