• Staand, v.l.n.r.: Yannick, Gillian, René, Roland en Gerland, zittend: Ellen.
• Staand, v.l.n.r.: Yannick, Gillian, René, Roland en Gerland, zittend: Ellen. Foto: Nico van Ganzewinkel

Drie dagenlang hardlopen voor KiKa

vianen • René Nagtegaal en zijn 14 (bijna 15)-jarige zoon Yannick doen begin september mee met de eerste editie van het driedaagse evenement Run for KiKa Estafette. Samen met vier bevriende hardlopers overbruggen ze een afstand van 285 kilometer, verdeeld over drie etappes van 95 kilometer.

De start op 2 september is in Haren, de finish op 4 september nabij het nieuwe Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Het doel is zoveel mogelijk geld op te halen voor de stichting Kinderen Kankervrij. "Die afstand van 95 kilometer is niet toevallig gekozen", zegt René. "KiKa streeft naar 95 procent genezing van alle kinderen met kanker in 2025."

Wandeltocht

René heeft in 2013 ook al een keer meegedaan aan een andere actie van KiKa. Hij overbrugde toen samen met Bart en Anthoinet Vermeulen in 25 uur tijd een wandeltocht over de Veluwe van 95 kilometer, voor een groot gedeelte over onverharde wegen. "Het is heel belangrijk dat er een mooi sponsorbedrag wordt opgehaald voor onderzoeken zodat meer kinderen kunnen genezen van deze vreselijke ziekte." In de afgelopen tien jaar is het genezingspercentage van kinderkanker gestegen van 70 naar 75 procent. Tot en met december 2014 heeft KiKa 127 wetenschappelijke onderzoeken gefinancierd, waarvan er nog 69 projecten lopen.

Naast René en Yannick bestaat het team uit Pons Jan Vermeer uit Mourik, Roland Melchior uit Ophemert en Gillian en Alice Franje uit Meteren. Heleen Kaatman uit Zuthen en Gerland Nagtegaal uit Zeist gaan mee als verzorgers. "We noemen ons team Dante. Dante, de dochter van Pons Jan, overleed in 1998 op vijfjarige leeftijd aan kanker. Op 9 juni zou ze 23 jaar geworden zijn."

Drie etappes

De eerste etappe gaat van Haren via de Drentse bossen naar Hardenberg. De tweede etappe voert voor een groot deel over de Sallandse Heuvelrug, met Hoenderloo als eindpunt. De laatste dag gaat via de Utrechtse Heuvelrug naar het eindpunt in Utrecht.

Alle hardlopers van team Dante zijn goed getraind. "Per deelnemer lopen we per dag zo'n 18 kilometer, verdeeld in kortere stukken van zo'n vier kilometer. De afstand is niet het probleem. Je moet wel zorgen dat je tussen het hardlopen in beweging blijft, want het blijkt heel lastig om elke keer weer op gang te komen."

Team Dante heeft via allerlei acties inmiddels ruim 3000 euro opgehaald. Het streefbedrag is 6000 euro. Een belangrijke sponsor is fysiotherapeute Ellen Bienen van fysio- en oedemtherapie De Hazelaar in Vianen (www.fysiodehazelaar.nl). Ze voorzag het team zaterdag van mooie blauwe shirts.

Meer informatie over sponsoren van deze actie is te vinden op de website.


q www.runforkikaestafette.nl