Veel meer bouwleges door Hoef en Haag

vianen • De bouwactiviteiten in het nieuwe 'dorp' Hoef en Haag leveren de gemeente Vianen de komende jaren zo'n 300.000 extra aan bouwleges op. Dat staat te lezen in de kadernota, die volgende dinsdag 28 juni wordt besproken in de gemeenteraad.

Ook nieuwe wetgeving op het gebied van het rentebeleid levert de gemeente structureel veel geld op. Gemeenten mogen rente op de reserves niet meer uit de begroting halen en toevoegen aan deze reserves. "Nu dit niet meer mogelijk, betekent dit dat deze rente in de lopende begroting blijft en ook dit levert structureel 300.000 euro op", zegt wethouder Leendert Wijnmaalen in een toelichting.

Extra inkomsten

Ook hebben de rekenmeesters van de gemeente goed gekeken of er binnen de begroting extra inkomsten kunnen worden gegenereerd of minder kosten kunnen worden gemaakt. Ook dat is gelukt. Er zijn overigens ook tegenvallers, met name de nieuwbouw van het Oosterlicht College, een tegenvallend dividend van Eneco van de hogere uitvoeringskosten van het groeiend aantal bijstandsgerechtigden.

De meerjarenraming voor de komende jaren ziet er zeer gunstig uit. Het overschot loopt naar verwachting op van 100 euro in 2017, naar 86.300 euro in 2018, 62.100 euro in 2019 en liefst 620.900 euro in 2020. Wijnmaalen: "Als je kijkt naar 2018 en verder, dan zijn de resultaten wel heel erg positief zijn. Dit komt omdat we door de herindeling geen nieuw beleid mogen ontwikkelen. Geld hiervoor geven we dus niet uit,w at het extra positieve resultaat verklaard. We kunnen dus met een financiële gezonde huishouding, duurzaam evenwicht op weg naar Vijfheerenlanden."

Herindeling

Eind deze maand moeten de provincies Zuid-Holland en Utrecht zich uitspreken over de herindelingsplannen. Vanaf het moment dat de beslissing is gevallen en her herindelingsontwerp ter inzage ligt, vallen de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik onder preventief toezicht. Dat betekent dat er zonder voorafgaande toestemming geen grote nieuwe investeringen meer worden gedaan. Alleen vervangingsinvesteringen behoren dan nog tot de mogelijkheden.

De drie gemeenten zijn nu al druk doende om de begrotingen voor de komende jaren op elkaar af te stemmen.