Veel drugsresten in Viaans rioolwater

vianen • In het rioolwater van Vianen komen hoge scores voor van de drugssoorten amfetamine, XTC, cocaïne en cannabis. Vooral het voorkomen van amfetamine is opmerkelijk.

Dat blijkt uit onderzoek dat door KWR Watercycle Research Institute is uitgevoerd in opdracht van acht Utrechtse gemeenten. In dezelfde week (zeven dagen lang) is in alle zuiveringsinstallaties van het binnenkomende rioolwater (influent) een voor het gehele etmaal representatief monster geanalyseerd op de aanwezigheid van vijf verdovende middelen: amfetamine (speed), MDMA (ecstasy/XTC), methamfetamine (crystal meth), cocaïne en cannabis. Het onderzoeksteam van KWR stond onder leiding van hoogleraar Pim de Voogt.


In alle onderzochte gemeentes wordt amfetamine, MDMA, cocaïne en cannabis gebruikt. In Vianen is de score op vier van de vijf onderzochte drugssoorten (amfetamine, XTC, cocaine en cannabis) tamelijk hoog, waarbij amfetamine de hoogste score heeft. Methamfetamine (crystal meth) is nauwelijks aangetroffen. Het is de eerste keer in Nederland dat gemeenten gezamenlijk het drugsgebruik op deze manier hebben laten meten. Het levert objectief vergelijkingsmateriaal voor het maken van beleid in de regio.

In de onderzochte gemeentes blijken MDMA en cocaïne in het weekend duidelijk meer gebruikt te worden dan doordeweeks. Voor cannabis en amfetamine zijn geen grote verschillen tussen weekend- en doordeweeks gebruik zichtbaar.

Volgens wethouder Marcel Verweij van de gemeente Vianen kunnen de hoge waarden in Vianen wijzen op een hoog verbruik of op een eventuele productie van drugs in de gemeente. "Voor de goede orde merken wij op dat op de waterzuiveringsinstallatie niet alleen rioolwater uit onze gemeente wordt afgevoerd, maar ook uit Lexmond, Hei- en Boeicop en Schoonrewoerd (samen 5.075 inwoners)." De uitslagen kunnen volgens de wethouder beïnvloed zijn door illegale lozingen. "Dat laatste kan echter alleen met een ander type onderzoek worden aangetoond."