Afspraken prettig wonen

vianen • De gemeente Vianen, LEKSTEDEwonen en het Huurdersberaad hebben woensdag 9 juni nieuwe prestatieafspraken ondertekend. Onder de titel 'Samenwerken aan prettig wonen' zijn de belangrijkste ambities en opgaven op het gebied van wonen in Vianen opgenomen.

Deze afspraken moeten de komende vier jaar leiden tot 300 extra huurwoningen, aandacht voor
levensloopbestendig bouwen en wonen met zorg, een woonlastenonderzoek, verduurzaming van het huurwoningbezit en een goede samenwerking tussen (hulp)instanties bij probleemsituaties. De Prestatieafspraken Vianen 2015-2018 zijn een verdere uitwerking van de Woonvisie Vianen en het Ondernemingsplan van LEKSTEDEwonen. De belangrijkste ambities en opgaven op het gebied van wonen zijn vertaald naar vier gezamenlijke thema's, namelijk; betaalbaarheid, beschikbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid. In de afspraken zijn de ontwikkeling van de sociale huurwoningvoorraad en de betaalbaarheid van de huren leidend. Het realiseren van een woningvoorraad passend bij de huidige en toekomstige inwoners van Vianen, onder het motto 'hun huis hun thuis' heeft tijdens de totstandkoming van de prestatieafspraken centraal gestaan.

De drie partijen hebben afgesproken dat er voldoende woningen beschikbaar zijn om mensen passend te kunnen huisvesten, niet alleen financieel, maar ook naar leeftijd en naar zorgmogelijkheden. In Hoef en Haag is 20% van de kavels bedoeld voor sociale huurwoningen. De doorstroming wordt bevorderd door voorrang te geven aan senioren die een eengezinswoning vrij maken, zodat deze beschikbaar komen voor starters en jonge gezinnen.


LEKSTEDEwonen verduurzaamt de huurwoningen complexgewijs, waarbij het energielabel met
minimaal twee stappen wordt verbeterd. Bewoners worden gestimuleerd en gemotiveerd om bewustwording, gedragsverandering en het zelf aanbrengen van energiebesparende maatregelen te realiseren. LEKSTEDEwonen zorgt verder voor structurele samenwerking tussen (hulp)organisaties bij de aanpak van financiële en sociale problematiek, (buren)overlast en zorg en welzijn. Ook worden initiatieven van betrokken bewoners gestimuleerd en gefaciliteerd, die een bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefbaarheid.