• Helicon MBO Veld geeft de training.
• Helicon MBO Veld geeft de training. Foto: Waterschap Rivierenland

Rattenvangers krijgen training

regio • Deze week zijn ruim zeventig muskusrattenvangers van Waterschap Rivierenland begonnen aan een tweejarige MBO opleiding Water- en groenbeheer.

De opleiding, die wordt gegeven door Helicon MBO Velp in samenwerking met de waterschappen, heeft tot doel de afdeling muskusrattenbeheer naar een hoger plan te tillen. Tevens is de verwachting dat de deelnemers zich verder kunnen ontwikkelen in hun carrière omdat ze beter geschoold en breder inzetbaar zijn. De opleiding vraagt ongeveer een dag per week, zodat het vangen van muskus- en beverratten gewoon doorgang vindt. In de opleiding komt het werk van het waterschap in de volle breedte aan de orde: waterkeringen, ecologische verbindingszones, het bestuur, de financiering van de waterschappen, de zuivering van afvalwater, het onderhoud van beken en sloten, enzovoorts. Dit alles geeft de muskusrattenbeheerders een goed inzicht in alle aspecten van het werk van het waterschap. Het maakt ook de samenhang duidelijk tussen hun eigen werk en dat van andere afdelingen binnen het waterschap. De opleiding is maatwerk en vindt plaats op de eigen, vertrouwde locaties van het waterschap. De muskusrattenbeheerders zijn bovendien betrokken geweest bij de inhoud van de opleiding. In de opleiding worden specialisten van het waterschap op allerlei onderdelen als gastspreker ingezet. De ochtenden zijn voor de theorie, de middagen vinden in het veld plaats.
De afdeling Muskusrattenbeheer Rivierenland verzorgt het vangen van muskus- en beverratten voor vier waterschappen: Rivierenland, Hollandse Delta, Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe.