• Bloemen als dank voor de sponsoring van de mooie poloshirts.
• Bloemen als dank voor de sponsoring van de mooie poloshirts. Foto: Peter Verbeek

Avondvierdaagse in nieuwe polo's

vianen • De 37ste editie van de avondvierdaagse wordt gewandeld van maandag 20 tot en met donderdag 23 juni. De organisatie was al goed, maar ook de uitstraling wordt steeds beter. Alle vrijwilligers zijn deze keer voor het eerst uniform gekleed.

Afgaande op het dalende aantal wandelsportverenigingen zit deze tak van sport niet echt in de lift. Het is daarom verbazingwekkend dat de grote tochten, zoals de Nijmeegse vierdaagse en de Leerdamse Glasstadmars, zo veel deelnemers trekken. Ook de belangstelling voor de traditionele avondvierdaagsen is onverminderd groot.

Stabiel

Hoeveel kinderen en volwassenen er dit jaar meedoen aan het Vianense wandelfestijn is nog niet bekend. Met 1.500 tot 1.600 wandelaars is dat de laatste jaren vrij stabiel, en ook nu wordt op een dergelijk aantal gerekend. Op woensdag 15 en donderdag 16 juni kan, tussen 19.00 en 20.30 uur, op de volgende plaatsen worden ingeschreven: De Stadshof, winkelcentrum De Lijnbaan en sportcentrum Helsdingen. De kosten voor deelname bedragen 3,50 euro (tot en met 17 jaar) en 4 euro (18 jaar en ouder). Er kan worden gekozen voor het lopen van afstanden van 5, 10 0f 15 kilometer.

De eerste drie dagen wordt gestart vanaf het Viko-terrein op sportpark Blankensteijn. Per afstand zijn aantrekkelijke routes uitgezet. Op dinsdag doen de wandelaars van de 10 en de 15 kilometer Vreeswijk en IJsselstein aan. Op de weg terug worden de deelnemers overgezet door het voetveer, en dat is altijd een gezellig moment. Zoals gebruikelijk wordt iedereen dagelijks een traktatie aangeboden door de Viaanse groentehal Baars, Albert Hein Goossens, Jumbo, COOP Marc Janssens en bakker Steehouder. Op de laatste avond wordt gestart bij basisschool De Rank. Aansluitend verzamelen alle wandelaars zich op de Hagenweg waarna, vergezeld door enkele muziekkorpsen, de laatste kilometers naar de Voorstraat worden afgelegd. Daar zorgen twee dweilorkesten tijdens de intocht voor de vrolijke noot. Door het inzetten van gediplomeerde verkeersregelaars is de veiligheid bij alle oversteekplaatsen gewaarborgd.

"Een deel van de medailles ziet er dit jaar bijzonder mooi uit. Tot en met nummer 10 hebben we nieuwe besteld, met een kleurig lint", vertelt Roos Kattouw, een van de vele vrijwilligers. "Ook lopen alle verkeersregelaars en vrijwilligers er uniform en herkenbaar bij. Aprilmakelaars (Ted Bergholz) en Bergman Finance (André Agterberg) hebben tachtig prachtige poloshirts aangeboden, en daar is onze organisatie natuurlijk heel blij mee."