Gemeente staat alleen borg, geen kredietverstrekker

Garantiefonds voor startende bedrijven

vianen • De gemeenteraad buigt zich eind deze maand over een voorstel van b en w voor een garantiefonds voor startende ondernemingen.

De gemeente verstrekt zelf geen leningen, dit wordt overgelaten aan kredietverstrekkers in de markt. Wel staat de gemeente borg voor de nakoming van de verplichting om de verstrekte leningen af te betalen. Om dat juridisch af te timmeren sluit de gemeente zogeheten borgtochtovereenkomsten met banken en andere kredietverstrekkende instellingen. De voorwaarden en betalingscondities worden ingevuld door de kredietverstrekker.

290.000 euro in de pot

In het garantiefonds komt 290.000 euro voor ondernemers uit de gemeente Vianen die een bedrijf willen beginnen of doorstarten. Alleen ondernemers die niet langer dan drie jaar staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel komen voor de regeling in aanmerking.

Voorwaarde is verder dat de totale som van de borgtochtverplichtingen de omvang van het garantiefonds niet mag overstijgen. De gemeente Vianen staat borg voor maximaal vijftig procent van een bankfinanciering. Hierbij geldt een maximumbedrag van 25.000 euro per bedrijf. De lening onder borgstelling kent een maximale looptijd van vijf jaar en wordt lineair afgelost. De gemeente staat alleen borg voor de hoofdsom. Bedrijven die van de regeling gebruikmaken, betalen eenmalig 250 euro administratiekosten.

Gemeente Vianen betaalt 10.000 euro aan uitvoeringskosten. Het risico van de garantstellingen is ingecalculeerd en kan de vermogenspositie van de gemeente aantasten. Maar volgens de gemeente is bij de opstelling van de investeringsagenda het risico afgewogen tegen de vermogenspositie.

Ongeoorloofde staatssteun

Vianen is niet bang dat het garantiefonds gaat vallen onder de noemer ongeoorloofde staatssteun. Staatssteun is het verschil tussen de marktrente of -premie en de rente of premie die de overheid een startende ondernemer in rekening brengt. De bedragen waarvoor de gemeente garant gaat staan, vallen zo goed als zeker ruim onder de drempel van 200.000 euro die de Europese Unie hanteert om te bepalen of er al dan niet sprake is geweest van ongeoorloofde staatssteun.

Deze drempel is in 2014 ingesteld en wordt gezien als bedrag waarbij steunmaatregelen vanuit de overheid het handelsverkeer tussen lidstaten niet beïnvloeden en de concurrentiepositie niet vervalsen. De EU stelt wel als voorwaarde dat de aanvragende partij in de afgelopen drie jaar geen andere vorm van overheidssubsidie ontvangen heeft. Daarom gaat Vianen elke aanvraag controleren.

Investeringsagenda

De instelling van het garantiefonds vloeit voort uit de Investeringsagenda die vorig najaar bij de begroting van 2016 door de Vianense raad werd aangenomen. Aanvankelijk wilde Vianen zelf een verordening opstellen, maar dit wordt nu aan de kredietverstrekkers overgelaten. Deze privaatrechtelijke oplossing is volgens de gemeente effectiever en efficiënter. Ondernemers kunnen een lening onder borgtocht aangaan bij elke financiële instelling die door De Nederlandsche Bank is goedgekeurd.

Het garantiefonds wordt de komende tijd gepromoot binnen lokale ondernemersnetwerken. Ook wordt het onder de aandacht gebracht van kredietverstrekkers.