• Een schetsontwerp van de Kasteeltuin.
• Een schetsontwerp van de Kasteeltuin. Foto: Aangeleverd

Viaanse initiatiefgroep wil siertuin in oude glorie terugbrengen

Kasteeltuin was grensverleggend

vianen • Kasteel Batestein was de zetel van de Brederodes. De opmerkelijke siertuin was vooral een verdienste van Johan Wolfert van Brederode. Naast een geniaal krijgsman was hij ook een groot tuinliefhebber.

De siertuin is rond 1635 ontworpen door de Franse Hugenoot Isaac Leschevin. Hij is bekend vanwege zijn palissades en latconstructies. "Met zijn grensverleggende ontwerp stond de kasteeltuin van Vianen aan de wieg van een ware tuinrage: het Hollands Classicisme", zegt Jeannette Verplancke, voorzitter van de initiatiefgroep. De geometrische ondergrond van de tuin van Batestein is volgens Verplankce gebaseerd op de twee meest perfecte geometrische figuren, het vierkant en de cirkel. "Nederlandse hoftuinen zoals onder andere de tuin van Paleis Het Loo en de tuinen van Versailles in Frankrijk zijn volgens dezelfde principes aangelegd, maar pas decennia later dan de tuin aan het Hofplein."

Echte blikvangers waren de imposante houten latwerkconstructies die dienden om architectuur en grandeur in de tuin te brengen. Verplancke: "In de zomer waren deze poorten, tunnels en paviljoens deels bedekt met (bloeiende) klimplanten. In de winter gaven ze blijvende structuur aan de tuin."

Lay-out

De initiatiefnemers willen op het desolate stuk braakland de originele lay-out van de tuin weer zichtbaar maken en wel precies op de oorspronkelijke footprint. Die bestaat uit vijf grote plantvakken van 50 x 50 meter, met daartussen en daaromheen wandelpaden.

De initiatiefgroep -inmiddels opgegaan in de Stichting Kasteeltuin Batestein Vianen- spant zich in om een tuin terug te brengen waar zoveel mogelijk functies een thuis kunnen vinden. De tuin krijgt daarmee naast een 'groene' ook een maatschappelijke, ecologische en educatieve rol.
"De historische tuin wordt een plek die voor modern gebruik geschikt is: hij wordt niet alleen mooi maar ook nuttig voor mens en dier en voor iedereen toegankelijk", zegt Jeannette Verplancke. "Een groot deel van de plantvakken wordt gebruikt voor het biologisch en duurzaam kweken van groenten en kruiden die verkocht worden aan plaatselijke horeca en in een moestuinwinkeltje. De sier- en kruidentuinen worden beplant met bij- en vlindervriendelijke planten." De kasteeltuin biedt dagbesteding aan mensen met een beperking en met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er zijn ideeën voor workshops, interessante educatie voor schoolgaande jeugd en een expositie over 'historisch tuinieren'. "Al die mooie nieuwe bestemmingen en ideeën passen perfect bij een locatie die een heel bijzondere plek inneemt in de tuinhistorie van ons land."

Op zaterdag 11 en zondag 12 juni bemant de Initiatiefgroep Kasteeltuin Batestein een stand op het terrein van de kasteeltuin. Er zal informatie worden verstrekt over de tuin en het project van de reconstructie. Ingang bij de Hofpoort.

Meer informatie te verkrijgen via Jeannette Verplancke (jeannette@verplancke.nl of 0683104323) en Suzanne Allard (suzanne.allard@casema.nl of 0347-351663).