Veertiende editie Zederikdagen

zederik • Voor de veertiende keer op een rij worden ook dit jaar weer de Zederikdagen gehouden. Op drie zaterdagen in juni is er voor enthousiastelingen van alles te doen. Dit jaar wordt er op 4 juni afgetrapt met een fiets-, wandel-, en motorroute.

Kees Kortlever, coördinator van deze dag, kijkt al uit naar de aftrap. "Voor de liefhebbers hebben we dit jaar weer mooie koersen uitgestippeld. Wandelaars kunnen een traject van een kleine dertien kilometer afleggen, terwijl we voor de fietsers twee afstanden van 20 en 40 kilometer hebben uitgezet. We hebben er rekening mee gehouden dat ze op plekken komen, waar ze normaal niet komen."

In samenwerking met Kaasboerderij van Rossum uit Vianen is zo geregeld dat deelnemers er langs kunnen komen en ook staan de deuren van de biologische boerderij van familie Kool uit Hei- en Boeicop open voor een bezoek. "Vorig jaar hebben we ruim honderd deelnemers mogen verwelkomen. Met eenzelfde aantal zijn we dit jaar heel tevreden." Een week later staat de Oldtimerdag in Lexmond gepland. Daaraan kunnen historische auto's, tractoren en legervoertuigen deelnemen. Roel de With legt uit. "Ieder voertuig dat ouder is dan 25 jaar mag deelnemen aan een rit die via wegen door de Alblasserwaard richting de Betuwe gaat. Om 09:00 uur zullen alle voertuigen klaarstaan voor geïnteresseerden die er een blik op willen werpen. De toertocht start om 10:30 uur. Er zijn al ruim 150 inschrijvingen binnen, maar we verwachten er zo'n 300."

Johan de Groot uit Giessenburg is wederom van de partij met zijn zelf gemaakte stoommachine. "Zijn machine trok vorig jaar enorm veel bekijks. Bovendien rijdt er een T-Ford uit 1913 mee en verwelkomen we deelnemers uit België. Er is dus weer genoeg te bekijken." Op 18 juni wordt er afgesloten met een rit van paarden en wagens die vanuit Vianen door de Vijfheerenlanden trekt. De tocht is circa 30 kilometer lang en via de uiterwaarden eindigt de rit ook weer in Vianen. Vertrek is vanaf 10:30 uur.