• De tuinenroute krijgt dit jaar een speciaal Brederode-tintje.
• De tuinenroute krijgt dit jaar een speciaal Brederode-tintje. Foto: Stockfoto

Tuinenroute in teken van Brederode

vianen • De Open Tuinenroute in Vianen op zaterdag 11 en zondag 12 juni staat dit jaar in het teken van Brederode.

Niet zo gek, want dankzij Johan Wolfert van Brederode heeft Vianen een uitzonderlijke groene erfenis.

In 1630 legde deze telg uit het roemrijke Viaanse geslacht prachtige tuinen aan bij Kasteel Batestein.

Johan Wolfert nam ene Isaac Leschevin in dienst, een Franse Hugenoot, en met z'n tweeën creëerden ze hippe tuinen die een echte hit werden in de Hollandse prinselijke kringen van hun tijd.

Logisch dus dat de Open Tuinenroute die Viaanse historie deze zomer viert. De route van dit jaar voert belangstellenden langs veertien tuinen in de binnenstad van Vianen en één in het Viaanse bos, waar ooit kasteel Ameliastein stond. Op de route ligt ook de plaats van de oude tuinen van Kasteel Batestein. Op het kasteelterrein zijn mensen te vinden van de Initiatiefgroep Kasteeltuin Batestein die hun plannen onthullen om de zeventiende eeuwse tuinen van weleer weer terug te brengen.

Stedelijk Museum

In Stedelijk Museum Vianen is verder de tentoonstelling 'De Tuinkunst van de Brederodes' te bewonderen, die onderdeel is van de expositie 'De Brederodes en de Kunsten'. Te zien zijn daar zeldzame ontwerpen van Isaac Leschevin die door het Metropolitan Museum of Art in New York ter beschikking zijn gesteld. Speciaal voor de Open Tuinendagen Vianen is de tuinexpositie gratis te bezichtigen, op zaterdag 11 en zondag 12 juni.