• Johan Scheffer heeft hard schot in de benen.
• Johan Scheffer heeft hard schot in de benen. Foto: Peter Verbeek

Johan Scheffer wil verder bij eerste Vianen

vianen • Hoewel hij een aardig balletje kan trappen ziet hij er niet uit als een voetballer. Toch was Johan Scheffer in het voorbije seizoen een van de weinige sterkhouders van Vianen. Hij is ook enige van de selectie die er komende jaargang weer bij wil zijn, onder de nieuwe trainer Jeroen Brouwer en met een nieuwe spelersgroep.

Scheffer heeft bij Brederodes de hele jeugdafdeling doorlopen. Hij koos daarna voor Vianen, ging één keer terug, en koos drie jaar geleden definitief voor Vianen. "Met mijn vrienden ben ik in het tweede elftal gaan ballen. Onder trainer John de Wit heb ik een half jaar deel van de A-selectie uitgemaakt."

De aanloop naar het afgelopen seizoen was moeilijk. Niemand had voorzien dat er zo veel spelers zouden stoppen. "Er bleef een aantal jongens over die eigenlijk de kwaliteit niet hadden om in de vierde klasse te voetballen. Met zijn allen hebben we afgesproken de schouders eronder te zetten en er het beste van te maken. En dat besluit is vooral uit liefde voor de club genomen", geeft Johan Scheffer toe. "Als we dat niet hadden gedaan zou er geen eerste elftal zijn geweest, en dan was het maar de vraag of dat er ooit nog zou komen."

Trainingsstokje

Met vier kleine nederlagen en een 1-0 overwinning op VIOD ging het in het begin nog wel. Voor Sander Beniest bleek de combinatie speler/trainer niet te werken, en al snel gaf hij het trainersstokje door aan Martijn Heerkens.

Vianen bleef verliezen, af en toe met cijfers die er niet om logen. Mede door de inzet van aanvoerder Johan Scheffer, die met iedereen goed kan omgaan, bleven de trainingsopkomst en de sfeer goed. Ook binnen de lijnen leidde het zwakke spel er niet toe dat men met de vinger naar elkaar ging wijzen. De ploeg kón gewoon niet beter.

"We hebben er nooit een schoppartij van gemaakt, en de gele kaarten die we pakten waren meestal voor praten tegen de scheidsrechter. Met hulp van wat A-junioren en spelers uit het derde elftal hebben we het seizoen afgemaakt. Met vijf treffers ben ik zo waar topscorer geworden. Iedereen was blij dat het erop zat, en het bestuur heeft dat gewaardeerd door ons na de laatste wedstrijd een barbecue aan te bieden."

Afslanken

Johan Scheffer wil straks onderdeel zijn van een nieuwe hoofdmacht van Vianen, maar dan wel in afgeslankt formaat. Met hulp van enkele vrienden is hij begonnen aan een fitnesstraject, terwijl hij ook beter op zijn voedingspatroon gaat letten. Jeroen Brouwer wil hem er graag bij hebben, maar alleen als hij minimaal 20 kilogram lichter is.

Peter Verbeek