• Koninklijke onderscheiding voor Herman Schutrups.
• Koninklijke onderscheiding voor Herman Schutrups. Foto: Nico van Ganzewinkel

Lintje voor Herman Schutrups

vianen • Herman Schutrups is tijdens de receptie van 'zijn' stichting Contacten Roemenië-Vianen verrast met een koninklijke onderscheiding.

Een busje huren om voedselpakketten te brengen in Roemenië… Dat was het idee van Herman Schutrups in december 1989, nadat dictator Ceausescu was afgezet. Het werd een colonne van vrachtwagens. De eerste transporten betaalde Schutrups zelf en ontving hij later grotendeels terug door middel van giften. Om hiervoor niet alleen financieel verantwoordelijk te zijn, richtte hij op advies van vrienden in 1991 de stichting Contacten Roemenië-Vianen op. Inmiddels brengt de stichting al 25 jaar lang niet één keer, maar twee keer per jaar goederen naar Roemenië. En tegenwoordig niet alleen voedselpakketten, maar vooral ook ingezamelde goederen uit Vianen die in verschillende steden in Roemenië worden gebracht en hergebruikt.

Om werkgelegenheid te creëren in Roemenië heeft Schutrups, als hulpproject en samen met anderen, ook een camping in Gilau opgezet. Doel: het land promoten en de lokale bevolking ondersteunen door werkgelegenheidsprojecten. Het hele jaar werken vijf mensen op de camping en in het campingseizoen vier mensen extra. Daarnaast heeft de camping ook op de werkgelegenheid in de omgeving een gunstig effect. Na een jaar van bouwwerkzaamheden, bureaucratische problemen en het instrueren, begeleiden van de lokale bevolking, is de camping in het voorjaar van 1992 opengegaan en bestaat deze camping dus ook al bijna 25 jaar. Naast deze activiteiten was Schutrups ook initiator van een kerkenband tussen de gereformeerde kerk van Vianen en de evangelische kerk van Gilau.