Over het bloemencorso in Zundert

vianen • Piet Willems - vrijwilligers van Hof van Batenstein - geeft dinsdag 31 mei een dialezing over het bloemencorso in Zundert. Hij heeft zo'n honderdtachtig dia's paraat over het evenement.

Het bloemencorso Zundert is sinds 1936 afgezien van de oorlogsjaren een jaarlijks bloemencorso en vindt plaats in september. Het is het grootste dahliacorso ter wereld en het is de eerste Nederlandse traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het corso vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag van september. Tijdens de zondagmiddag trekt de corsostoet door de straten van Zundert. De maandag erna staan de corsowagens tentoongesteld. Op dinsdag worden de wagens weer afgebroken. Het evenement zelf begin september is slechts het topje van de ijsberg; in feite is Zundert het hele jaar door bezig met het corso.

Piet Willems heeft zelf jaren in Zundert gewoond en zodoende het corso daar vaak mee gemaakt. Hij bezoekt het corso, wat ieder jaar in het eerste weekend van september plaats vindt, nog regelmatig. De corsokoorts begint al vroeg in het voorjaar als de ontwerpers hun ontwerp presenteren en twintig grote tenten neer gezet worden, waar de corsowagens in opgebouwd worden. Ieder buurtschap heeft zijn eigen wagen. Er werken heel veel vrijwilligers van jong tot oud mee om hun wagen de mooiste te laten zijn. Piet Willems heeft door de loop van de jaren zelf veel foto's verzameld en deze aangevuld met foto's van Henk Broer, die ook regelmatig het corso bezoekt. Al met al zal het een bloemrijke middag worden, die voor iedereen gratis toegankelijk is.


Vanaf 14:00 uur gaat de Kwantzaal in Hof van Batenstein open en staat de koffie en thee klaar. Om 14:30 uur gaat de diavoorstelling beginnen.