• Femke en René in hun winkel in Vianen.
• Femke en René in hun winkel in Vianen. Foto: Dick Aanen

Nieuwe winkel in kunstenaarsspullen

vianen • René Hoogstede en Femke van de Weerd openen vrijdag 27 mei aan de Voorstraat 20 een winkel in kunstenaarsbenodigdheden, met de naam Bij Dirks'.

De winkel is gevestigd op een vertrouwde plek, namelijk in het 400 jaar oude pand, waar de broer van René, Erwin Hoogstede, tot twee jaar geleden herenmodezaak House 1614 for Men runde. In de jaren zestig begon moeder Hoogstede daar een winkel in fournituren, later in kinderkleding.

René en Femke hebben al de nodige ervaring met de handel in kunstenaarsbenodigdheden. Zeven jaar geleden namen ze op het industrieterrein in Druten groothandel annex winkel 'Dirks Artist Supplier' over. Voor kunstenaars en hobbyisten is het een geliefd adres, maar ook grote onderwijsinstellingen (bijvoorbeeld kunstacademies) behoren tot de vaste klantenkring.

Femke gaat de winkel in Vianen runnen. "Ik heb er veel zin in. Ik heb me de laatste tijd heel erg verdiept in de materie. Het wereldje is wel bekend voor mij, want van oorsprong ben ik handvaardigheidsdocente." Naast de winkel gaat Femke ook workshops verzorgen. "De eerste schoolklas is al geboekt."

René: "Ik denk dat we hier in Vianen voorzien in een leemte. We hebben gemerkt dat veel mensen in Vianen met kunst bezig zijn. Her en der zijn professionele kunstenaar, er is een kunstroute, er zijn hobbyclubs, op scholen wordt er veel aan gedaan en ook in de bibliotheek en het museum is er veel aandacht voor." Steenhouwen is volgens René een prachtige hobby. "We hadden onlangs een man in de winkel, die een drukke baan had. Hij ging steenhouwen, omdat het heel rustgevend is. Hij kwam bij ons in de winkel en heeft een speksteen uitgezocht. Een week later kwam 'ie terug en had hij een prachtig voorwerp gemaakt. Hij was helemaal happy."

Benodigdheden

Schilders kunnen in de winkel terecht voor allerlei soorten verf, penselen en potloden. Maar kunstenaars en hobbyisten die bezig zijn met beeldhouwen (steenhouwen), keramiek, boetseren, modelgips komen ook volop aan hun trekken Bij Dirks'.

Ook bestaat de mogelijkheid om met bijzondere materialen mallen te maken van geliefde voorwerpen en vervolgens van het voorwerp een exacte kopie te laten maken. René: "Het is natuurlijk heel positief dat dit pand aan de Voorstraat niet langer leegstaat. Het is een mooie plek. Je kunt hier voor de deur parkeren. Dus klanten hoeven niet honderden meters te sjouwen met zware zakken steen."

De winkel aan de Voorstraat is voorlopig geopend op vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur. Spullen die niet in Vianen, maar wel in Druten voorradig zijn, kunnen binnen een dag worden geleverd.