Vianen wil meer aandacht voor de fietser

vianen • De gemeente Vianen gaat de komende jaren speciaal aandacht besteden aan de fietser. "Er wordt steeds meer gefietst op verschillende soorten fietsen. Dit willen we verder stimuleren, maar uiteraard wel op een veilige manier", staat te lezen in het nieuwe gemeentelijke Verkeer- en Vervoerplan.

Het lokale fietsnetwerk wordt versterkt door het verbeteren van een aantal oversteekplaatsen en het verwijderen van onnodige obstakels. Voor het regionale fietsnetwerk wordt ingezet op het creëren van een nieuwe fietsverbinding over de Lek naar Houten en de oostkant van Utrecht.

Het degelijk systeem van buslijnen in Vianen wordt verder versterkt. Aandachtspunt zijn ook hier de verbindingen richting de oostkant van de stadsregio Utrecht. Daarnaast wordt gewerkt aan het uitbreiden van het openbaar vervoer, waardoor de oostkant van de stadsregio Utrecht beter bereikbaar wordt en ook het nieuwe gebied Hoef en Haag bediend wordt.

Twee ontwikkelingen die de gemeente met grote aandacht volgt zijn de geplande verbreding van de Ring Utrecht en de verbreding van de A27 (Hooipolder-Houten). Deze verbredingen moeten de bereikbaarheid van de stadsregio Utrecht verbeteren en de files in de regio verminderen. Beide losse projecten moeten volgens het Verkeer- en Vervoerplan wel goed op elkaar worden aangesloten zodat er geen nieuwe files ontstaan. "Ten tweede moet de verbreding, zowel tijdens de werkzaamheden als in de definitieve situatie, leiden tot een vermindering van de hoeveelheid sluipverkeer op het onderliggende wegennet in de gemeente Vianen."

Elektrisch laden

Voor het gemotoriseerd verkeer in Vianen is er specifiek aandacht voor elektrisch laden. "Het gebruik en bezit van elektrische en hybride auto's zal de komende jaren een vlucht nemen. De gemeente maakt dan ook beleid om het realiseren van elektrische oplaadpunten te faciliteren." Verder werkt de gemeente Vianen aan de afronding van de inrichting van 30km-zones in alle woon- en verblijfsgebieden.