Eén accommodatie goedkoper dan handhaven drie gebouwen

Sportclubs Vianen willen één clubhuis

vianen • De clubs zijn daardoor veel goedkoper uit dan in de huidige situatie. Het blijven onderhouden van de drie dure en in sommige gevallen verouderde clubhuizen kost namelijk onnodig veel geld en energie.

Het streven is een gebouw dat verantwoord (duurzaam) wordt gebouwd en door zoveel mogelijk mensen/groepen wordt gebruikt. Het clubhuis zou bijvoorbeeld ook geschikt zijn voor kinderopvang, huiswerkbegeleiding, buitenschoolse opvang (BSO), peuteropvang, fysiotherapie en workshop- en vergaderfaciliteiten.

Korfbalvereniging VIKO is al enige tijd bezig met het onderzoek naar een nieuw clubhuis. Er was al een programma van eisen en een offerte voor nieuwbouw. Door de ontwikkelingen op Blankenstein heeft VIKO de nieuwbouw op eigen initiatief even stil gelegd. Handbalvereniging Omega staat voor belangrijke onderhoudsuitgaven en komt kleedkamers tekort in hun huidige huisvesting.

Het onderkomen van MHCV is na 26 jaar ook toe aan groot onderhoud. Het clubhuis kampt bovendien met te weinig opslagruimte. Door de ledengroei zal binnenkort ook de keukenruimte te klein blijken. Een omrekening van de huisvestingskosten per gebruikt uur laat zien dat zeker voor MHCV het eigen gebouw te duur is. Het gebouw staat te vaak leeg en ongebruikt.

Succesvolle voorbeelden

Het concept van een gezamenlijk clubhuis, c.q. multifunctionele ruimte (MFR) is geboren tijdens de besprekingen tussen de verenigingen over het Masterplan sportpark Blankenstein. "Er zijn inmiddels veel voorbeelden in Nederland van geslaagde projecten waarbij sportverenigingen hun clubhuizen delen en andere (incidentele en permanente) gebruikers ook toelaten om de kosten van huisvesting te drukken", zegt Peter Beumer, voorzitter van MHCV. De initiatiefnemers sluiten op voorhand niemand uit. "Op voorwaarde dat er geen onderlinge uitsluiting kan plaatsvinden en het past binnen de visie over het gebouw."
Beumer ziet heel veel mogelijkheden. "Neem bijvoorbeeld de combinatie met schoolactiviteiten. Dat is voor mij zo klip en klaar als maar zijn kan. En ik kan me ook heel goed voorstellen dat zo'n kantine straks gebruikt wordt door de groeiende schare van hardlopers, die misschien graag van zo'n gebouw gebruik willen maken. Zo'n gebouw heeft de potentie om net zo succesvol te worden als sporthal Helsdingen nu al is."

Inmiddels hebben de leden van MHCV en VIKO ingestemd met het plan. "We hebben een ledenvergadering gehad, waarbij 58 mensen kwamen opdagen. Dat is ongekend", zegt VIKO-voorzitter Bart van Harten. "Van die 58 hebben er 55 voorgestemd." De leden van Omega hebben zich nog niet uitgesproken. "Maar uit de gesprekken die we hebben gevoerd, blijkt dat de meesten heel positief zijn", zegt secretaris Kitty Clerx.

Beheerstichting

Op korte termijn zal een beheerstichting worden opgericht. De beheerstichting is juridisch eigenaar van het gebouw. De gemeente, eigenaar van de grond, zal worden verzocht mee te helpen, dit plan te realiseren bijvoorbeeld door een gunstige lening.. De beheerstichting zal de aflossing betalen uit de diverse huurpenningen. De horeca in het MFR zal verpacht worden.

Organisaties die belangstelling hebben kunnen een e-mail sturen naar blankenstein@mhc-vianen.nl of contact opnemen met Peter Beumer: 06-41206735 (voor 30-6-2016).