Viaanse Noot voor Cole

vianen • De Engelse Tony Cole heeft vrijdagavond, tijdens de start van het Internationaal Jeugd Toernooi (I.J.T.) de Viaanse Noot toegekend aan de Engelse Tony Cole.

Cole - die de onderscheiding wegens gezondheidsomstandigheden niet zelf in ontvangst kon nemen - kreeg de Viaanse Noot vanwege hij zijn inzet voor het jaarlijkse voetbaltoernooi. Hij is al sinds 1977 betrokken bij de organisatie, stelt teams met Engelse jeugdspelers samen en is betrokken bij de organisatie van bezoeken van Nederlandse teams aan Hereford. Genoeg reden voor het bestuur van het I.J.T. om Tony Cole voor te dragen voor de gemeentelijke onderscheiding.

In 1975 begonnen een aantal enthousiaste vrijwilligers met de organisatie van het Internationaal Jeugd Toernooi (I.J.T.) bij de voetbalvereniging Brederodes. Naar buitenlandse clubs en spelers werd gezocht. In 1977 ontstond een connectie tussen de Lions
Club Vianen en omstreken en de Lionsclub uit Hereford. Tony Cole was één van de eerste begeleiders van de teams uit Hereford en de grote animator aan Britse zijde. In samenwerking met de leden van Lions Club Hereford, selecteerde Cole elk jaar vier elftallen van ongeveer vijftien spelers van verschillende scholen. Deze jongens werden uiteraard geselecteerd op voetballende kwaliteiten, maar moesten daarnaast ook goed presteren op school. Ook de trip naar Nederland werd georganiseerd.


Hobby

"Waar alle andere clubs op het I.J.T. komen en gaan, zorgt Tony Cole er al ruim veertig jaar voor dat inmiddels honderden voetballers plezier en internationale ervaring hebben opgedaan met het uitoefenen van hun hobby", schrijft Aldert Guijt, voorzitter van het I.J.T. "De ervaring om tegen 'de Engelsen' te spelen is in de loop der jaren voor heel veel Vianese voetballers een feit geworden en iets om niet meer te vergeten."

Aanvullend op de jaarlijkse reis van de Engelsen naar Nederland speelde Cole ook een grote rol in de organisatie om de Nederlandse spelers uit Vianen of Lexmond culturele ervaringen in Engeland te kunnen laten opdoen. Om het jaar reizen de jeugdelftallen dan ook af naar Engeland.


q www.brederodes.nl/ijt