• De stoet legervoertuigen passeert Fort Everdingen. (foto: Dick Aanen)
• De stoet legervoertuigen passeert Fort Everdingen. (foto: Dick Aanen) Foto: Dick Aanen

Keep Them Rolling houdt de militaire geschiedenis levend

Elk legervoertuig heeft uniek verhaal

regio • Zoals bijvoorbeeld de jeep van Teus Hogenhuis uit Asperen. Hij kocht het voertuig in 1996, nadat het jarenlang was gebruik als landbouwvoertuig in België.

Het voertuig, dat nog van prima kwaliteit is, reed zaterdag mee in de Hollandse Waterlinie Toerrit. "Ik heb er twintig jaar over gedaan om de herkomst van deze Jeep te traceren", zegt Hogenhuis. "Uiteindelijk ben ik er achtergekomen dat hij tijdens het Ardennenoffensief in de winter van 1944/45 is gebruikt in Malmedy door het 285e Veldartillerie Waarnemingsbataljon. Dit bataljon moest proberen om de Duitse troepen te traceren." Uiteindelijk is het niet best afgelopen met veel soldaten van deze legereenheid. In december 1944 liepen ze in een hinderlaag en werden gevangen genomen door de SS. De gevangenen werden samengedreven op een akker en neergeschoten met mitrailleurs en machinepistolen. Een aantal van hen was slechts gewond, hield zich dood en wist later naar een nabijgelegen bos te ontkomen. Er werden echter minstens 125 krijgsgevangenen afgeslacht.

Dertig voertuigen

Aan de toerrit werd zaterdag deelgenomen door legervoertuigen zoals die zijn ingezet tijdens de bevrijding van Nederland in september 1944 tot en met mei 1945. Ze reden vanuit Vianen via Beusichem, Zoelen, Kerk-Avezaath richting Buren en via Buurmalsen, Beesd, Asperen en Schoonrewoerd weer richting Vianen. Op de begraafplaats Zoelen/ Kerk-Avezaath aan de Beemdseweg in Zoelen werd door de organisatie een poppy-krans gelegd bij de twee Engelse oorlogsgraven en bloemen bij de herdenkingsplaquette voor de gevallen dorpsgenoten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Aansluitend waren in Buren alle voertuigen te bezichtigen aan de Buitenhuizenpoort. Ondertussen genoten de leden in het historische plaatsje van een heerlijke lunch. 's Middags ging de stoet weer verder en werd een bezoek gebracht aan Geo Fort in Herwijnen.

Kübelwagens

Onder de deelnemende voertuigen waren Willys jeeps, Dodge Weapon Carriers, GMC trucks en verschillende motoren, officiers auto's en andere speciale voertuigen; alles van Amerikaanse, Engelse of Canadese afkomst. Ook reden er dit jaar weer enkele Duitse Kübelwagens mee. De motoren zijn ook echte oude exemplaren, zoals van die ouderwetse BSA's en Norton en zelfs een Harley Davidson. Die had na de oorlog nog jarenlang dienst gedaan in Griekenland. De voertuigen rijden nog prima. "Mits goed onderhouden", zegt een insider. "Je moet ze vooral goed smeren."
De toertocht wordt jaarlijks georganiseerd door René van Vlerken uit Houten en Vianees Arie Kooijman. De voormalige Toyotadealer verzamelt al vanaf de jaren zeventig oude legervoertuigen. "De vereniging Keep Them Rolling heeft landelijk ongeveer 1500 leden", zegt Van Vlerken. "Dus dat betekent dat er ook nog minstens 1500 legervoertuigen moeten rondrijden. We zijn dus een soort rijdend museum."
De leden zijn niet alleen geïnteresseerd in de techniek, maar hebben vooral grote belangstelling in de nostalgie en de geschiedenis. "We vinden het allemaal belangrijk om de herinnering aan de cultuurhistorische aspecten en achtergronden van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding levend te houden. Het voertuig is een mooi middel om die herinnering ook daadwerkelijk in stand te houden." Keep Them Rolling is een actieve vereniging. Er wordt een clubblad uitgegeven, contact onderhouden met binnen- en buitenlandse gelijkgerichte verenigingen, medewerking verleend aan optochten en/of manifestaties en geadviseerd bij restauratiewerkzaamheden. Ook zijn er regelmatig praatgroepen, waar herinneringen en mooie anekdotes kunnen worden uitgewisseld. "We zijn echt een gemeenschap. Binnenkort zullen velen weer aanwezig zijn bij de festiviteiten in Normandië."

Dick Aanen