Kilometerslange file door reparatie

Gelekte diesel zorgt voor flink gat in A2

everdingen • Halverwege de middag werd door medewerkers van Rijkswaterstaat geconstateerd dat er een gat in de weg zat richting het zuiden. Reparatie kon niet langer wachten.

Al spoedig ontstond een fikse file. Ook het kruisende A27-verkeer liep helemaal vol. Al voordat de avondspits goed en wel op gang was gekomen, telde de VID bij Utrecht zo'n dertig kilometer file. Ook de A27 raakte overbelast.

Verkeer naar Den Bosch moest omrijden vanaf knooppunt Everdingen via de A27 en A15. Rijkswaterstaat hoopte aanvankelijk het verkeer aan het begin van de avond weer vrij te kunnen geven. Maar dat viel even tegen. Het gat bij Everdingen was inmiddels wel geasfalteerd, maar het asfalt moest nog enige tijd uitharden.

De file groeide nog verder aan. Op een gegeven moment stond er op de A2 en de belangrijkste doorgaande wegen rond de stad Utrecht bijna tachtig kilometer file. Ook lokale wegen stonden volkomen vast.

Pas rond 20:00 uur kon de weg weer worden vrijgegeven. De hele reparatie duurde ruim vijf uur.

Oorzaak

Volgens woordvoerder Melanie Mulder van Rijkswaterstaat Midden-Nederland is het gat in de weg veroorzaakt door een vrachtwagen die dieselolie heeft gelekt. "En daar kan het zoab-asfalt van de weg niet tegen. Diesel zorgt ervoor dat het bindmiddel (bitume) tussen de asfaltdeeltjes oplost, waardoor de steentjes losraken."

De lekkage is waarschijnlijk ontstaan tijdens een eerdere file. Meestal komt Rijkswaterstaat direct in actie bij dit soort lekkages. Dat is dit keer niet gebeurd. "De lekkage heeft plaatsgevonden in combinatie met een lange periode van droogte", aldus Melanie Mulder. Dat is misschien de oorzaak dat het euvel niet gelijk is gesignaleerd.

De reparatie duurde langer dan gewenst. Volgens Melanie Mulder kwam ook de aannemer in de file terecht. Uiteindelijk werd deze onder politie-escorte naar de verzakking gebracht.

Duiker

Rijkswaterstaat heeft heel vaak te maken met verzakkingen van de rijksweg. Op 3 september 2014 ontstond ook een flink gat in de rijksweg A2 bij knooppunt Everdingen. Het gat had toen een afmeting van twee bij vier meter. Een vrachtwagen die in het gat reed, verloor door de enorme klap zijn lading.

Het gat was destijds zo groot dat een spoedreparatie niet mogelijk bleek. Bij een nadere inspectie bleek er sprake van uitholling. Toen het wegdek doorgeprikt werd, bleek er een loze ruimte te zitten. Aanvankelijk werd gesuggereerd dat er een relatie was met de fietstunnel die een paar jaar daarvoor onder de A2 was geboord.

Duiker

Maar dat bleek achteraf niet het geval. "De verzakking werd veroorzaakt door een duiker onder de weg die was weggezakt, waardoor ook de zandlaag tussen de duiker en het asfalt wegspoelde."

Dick Aanen