• Marije van Schelven, Willem Rothuizen, Frank van Leer, Suzanne Allard, Peter Heikoop en Christiaan Diem.
• Marije van Schelven, Willem Rothuizen, Frank van Leer, Suzanne Allard, Peter Heikoop en Christiaan Diem. Foto: Aangeleverd

Veel onbenutte kansen in de Vijfheerenlanden

Het groenste hart van Nederland

vijfheerenlanden •.De groep bewoners wil dat de Vijfheerenlanden zich positioneert als 'Het Groenste Hart'. Waarschijnlijk gaat ook de stichting in oprichting zo heten.

Het initiatief is spontaan ontstaan en aangegroeid. Na een paar maanden denktanken en finetunen heeft dat tot een werkstuk geleid dat de groep nu verder wil gaan uitwerken. De nadruk ligt op de eigenheid van Vijfheerenlanden en de karakteristieke eigenschappen van de streek. "Wij ontwikkelen een visie voor de lange termijn: hoe moet het gebied er over pakweg 25 of 30 jaar uitzien?", zegt Frank van Leer uit Nieuwland, één van de deelnemers."Los van de waan van alle dag. We willen geen politiek bedrijven, want daarvoor is het onderwerp te belangrijk."

Unieke positionering

Er zijn volgens de initiatiefnemers heel veel ontwikkelingen die nopen tot aanpassen, innoveren, vooruitdenken, handelen. "Dat geeft tegelijkertijd ook kansen voor een unieke positionering van ons eigen mooie, groene gebied in de komende decennia." Mooi voorbeeld: Tulpen komen uit de Bollenstreek, good food komt uit de Vijfheerenlanden, het Groenste Hart.

Ook Suzanne Allard uit Everdingen heeft zich aangesloten. "De Vijfheerenlanden heeft nu nog te maken met gebrek aan elan en imago. Het gebied is niet sexy. Er zijn kansen genoeg, maar die hebben we tot nu toe niet opgepakt. Alles opgeteld kunnen de Vijfheerenlanden hun aanzienlijke potentieel beter benutten en hun sterke kanten beter aan de man brengen."

Van Leer: "De Vijfheerenlanden bestaat al sinds de dertiende eeuw en vertoont al heel veel samenhang. We streven naar behoud en duurzaamheid, maar wel duurzaamheid op een vernieuwende manier, een manier die vooral ook de economie van ons gebied impulsen geeft. Vijfheerenlanden heeft het in zich om synergie te creëren tussen zijn groene karakter en nieuwe bronnen van welvaart. Waarom zou de Vijfheerenlanden niet de eerste gemeente kunnen zijn waar de klimaatafspraken van Parijs echt worden waargemaakt en waar de circulaire economie echt wordt doorgevoerd?"

Suzanne Allard: "We pleiten voor het idee van een 'groene hogeschool' en het aantrekken van grensverleggende innovatie op de gebieden van landbouw en energie: de Vijfheerenlanden als proeftuin van nieuwe technieken en oplossingen in het groene domein en dus als generator van nieuwe bedrijvigheid en economie die aansluit bij de tradtionele bedrijvigheid die van oudsher al thuis is in ons gebied.
"De hamvraag is grijpen wij met zijn allen deze unieke kans en maken we een verschil met landelijke impact of wordt het "business as usual"?", schrijft de groep in een eerste program van uitgangspunten. "Onze groep is ervan overtuigd dat ons prachtige gebied een uitzonderlijk mooie toekomst kan worden geboden. Een toekomst die inwoners en gemeente in samenwerking kunnen realiseren. Daarvoor is vooral geloof in de eigen potentie en het eigen kunnen nodig. Dat vraagt om 'Nation Building'."

Willem Rothuizen uit Leerdam: "We willen een club zijn voor alle inwoners, bedrijven, instellingen en organisaties in de breedste zin. De vraag die ons nu bezighoudt: hoe creëren we zoveel mogelijk draagvlak? We hebben onze plannen al voorgelegd aan de de burgemeesters van Leerdam, Vianen en Zederik. Die waren razend enthousiast. We gaan de missie nu verder inkleuren. Dat doen we samen met experts en professionals, onder andere twee hoogleraren van Wageningen Universiteit."

Ook wil de groep een sense of urgency creëren bij de inwoners en kijken naar hoe nu al 'short term wins' kunnen worden gerealiseerd. "Dat is nodig om de inwoners te enthousiasmeren."

Dick Aanen